Aleksandrova supruga je nakon vantelesne oplodnje uradila detetu DNK i zanemela: Kako je moguće da to urade u bolnici?

Par iz Kalifornije tužio je kliniku za veštačku oplodnju jer je žena rodila dete drugog para, pošto su joj dali pogrešan embrion u klinici

Porodica
Autor:
Aleksandrova supruga je nakon vantelesne oplodnje uradila detetu DNK i zanemela: Kako je moguće da to urade u bolnici?
Foto: preentscreen/Youtube

Dafni i Aleksandar Kardinale su u septembru 2019. dobili devojčicu koja uopšte nije ličila na njih. Posle DNK testiranja pronašli su par koji je dobio njihovu devojčicu i odlučili su da zamene decu.

Kardinaleovi sada tuže Kalifornijski centar za reproduktivno zdravlje kao i laboratoriju In VitroTek iz Los Anđelesa za nemar, prikrivanje greške i loše lečenje.

Prilikom emotivne konferencije za novinare, Dafni Kardinale je rekla da će njihove "uspomene na rođenje uvek biti uprljane bolesnom realnošću da je naše biološko dete dato nekom drugom, a da beba za koju sam se borila da je donesem na svet nije naša".

Aleksandar Kardinale
foto: preentscreen/Facebook

Kada su devojčice imale po četiri meseca, odlučili su se na razmenu. Ali majčino srce i dalje se cepa pri pomisli na devojčicu koju je rodila.

Dafne i Aleksandar Kardinale

Mala Zoja se rodila u porodici Dafne i Aleksandra Kardinale 2019. godine – rođena je tamnoputa, dok su roditelji bili svetloputi.

"Bilo je neočekivano i čudno. Aleksandar se udaljio nekoliko koraka od stolice za porođaj i naslonio se leđima na zid. Moj muž nije mogao da poveruje da je to naša ćerka. Čak sam se naljutila i pokušala da ubedim sebe da beba liči na mene kao mala", rekla je tada šokirana žena.

Aleksandar Kardinale
foto: preentscreen/Facebook

Roditelji su se trudili da oteraju loše misli i sve su objašnjavali genetikom.

Mala Zoja ubrzo se našla kod kuće, gde ju je čekala starija sestra. Rodbina se trudila da ne pridaju važnosti zbog ove specifične situacije, ali na internetu su sve češće komentarisali da je "dete zamenjeno". Na kraju su Kardinale odlučili da urade DNK test, koji je pokazao najgore – devojčica nije bila njihova.

"Naš svet je počeo da se raspada. Nadali smo se da će bar jedno od nas biti genetski povezano s njom, kako bismo mogli da je zadržimo," govorila je Dafna, plačući. "Ali mislim da je najveći strah u svemu ovome – šta će biti ako izgubim svoje dete?"

I upravo to se i desilo. Kardinale su otišli u kliniku gde su radili vantelesnu oplodnju i ubrzo su saznali da je do greške došlo tamo. Lekari su zamenili embrione, i nedelju dana nakon rođenja Zoje, drugoj porodici se rodila njihova biološka ćerka.

"Taj strah je prerastao u stalnu paniku, činilo mi se da će neko svakog trenutka pokucati na naša vrata i reći – došao sam da je uzmem," govorila je Dafna o svojoj ćerki, ali duboko u sebi već su je mučile sumnje, jer je negde rasla njena biološka beba.

Sa svojim biološkim detetom upoznali su se kada su deca imala po četiri meseca. Videli su malu plavokosu devojčicu i srce im je stalo – roditelji su odlučili da zamene decu.

"Bila je to prelepa mala plavokosa devojčica. Shvatio sam da negde imam ćerku!" govorio je otac o svojim utiscima.

Aleksandar Kardinale
foto: preentscreen/Facebook

Ali Dafnu su mučile sasvim druge sumnje:

"Pogledala sam je i shvatila da je ne poznajem. Uopšte je ne poznajem. Sećam se da sam pomislila: 'Ko si ti? Ne poznajem te'. To je tako bolno– misliti tako o sopstvenoj ćerki."

Verovatno je najteže bilo starijoj ćerki Kardinale kada je saznala da je dobila sestricu, njena sreća nije imala granica. Olivija se kao mala majka brinula o bebici, a kada su morali da vrate Zoju, dugo nije mogla da se nosi sa šokom – plakala je i povukla se od roditelja. U porodici je zavladala teška atmosfera. Dafna se spasavala antidepresivima, Aleksandar je tražio utehu u poslu, ali ga je uskoro i izgubio – porodične brige su se odrazile na njegov rad.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs