Prestanite da vaspitavate stare roditelje: Ove greške prema njima pravimo, pa duboko patimo kad ih izgubimo

Kad roditelji dočekaju starost, teško se nosimo sa njihovim prohtevima, a to je greška, treba da prihvatimo sve onako kako jeste

Porodica
12:47h Autor:
Prestanite da vaspitavate stare roditelje: Ove greške prema njima pravimo, pa duboko patimo kad ih izgubimo
Foto: Shutterstock

Teško je shvatiti da stariji roditelji više nisu isti mama i tata koji su išli s nama na planinarenje, brisali suze u vrtiću ili na maturi. Oni su različiti i treba ih tretirati drugačije.

Prihvatite i volite roditelje onakvima kakvi jesu...

Ova žena je imala oko pedeset godina. Aktivna, vesela, uspešna - uspela je u svemu što je preduzela: porodici, poslu, prijateljstvu... Samo joj je jedno smetalo - roditelji.

Starija osoba, Stariji ljudi, Deda, Baka, Baba
foto: Shutterstock

Nekako su brzo i naglo ostareli. Od aktivnih i veselih, pretvorili su se u tihe. Kada je ušla u njihov stan, sva u raspoloženju, planovima, nadama, dočekali su je teškim mirisom dugo neprovetrene sobe i kiselom hranom.

Odjurila je do frižidera, izvukla iz njega davno osušeno, buđavo, kiselo. Napunila je frižider lepim teglama gotove hrane iz skupog restorana.

Otišla je do ormara, okačila novu odeću: košulju za tatu, kućni ogrtač za mamu...

Njeni roditelji nisu bili oduševljeni. Gledali su je ukočeno. Ništa nisu rekli.

Baka i Deka
foto: Shutterstock

A kada je nedelju i po kasnije došla u posetu, tegle s hranom iz restorana ostale su netaknute. Pored njih su stajale kisela čorba od kelja i kupusa. Roditelji su kuvali i jeli supu od kupusa. Restoranska hrana nije bila taknuta.

Tata ju je dočekao u svojoj omiljenoj kariranoj košulji, pohabanoj do lakata. Mama je bila u svojoj omiljenoj, ishabanoj kućnoj haljini. Njena nova odeća visila je u ormanu netaknuta.

Jednog dana žena nije izdržala. Zgrabila je mamin zimski kaput s astrahanskom kragnom ("Mama, nosila si ga poslednjih 20 godina, nemoguće je! Ostala su samo sećanja na ovaj kaput!") i bacila ga u smeće.

Umesto kaputa - "Evo, mama, probaj!" - dade joj kaput od lisice. Mekan, svetao, siv (bez mrlja!).

Mama je probala.

„O, čisto nevešto“, osmehnula se. Pažljivo ga je skinula i okačila u orman.

"Sada ga nosi!" ćerka procvetala.

... Mama je umrla godinu dana kasnije. Njena ćerka je, prebirajući po ormanu s majčinom odećom, naletela na zavežljaj. Daleko, u samoj dubini ormara, ležao je uredno složen kaput od lisice. Nov, sa oznakama. Nikada nošen.

Jecala je nekontrolisano, žena koja je bacila majčin stari kaput u đubre, koja je mami kupila bundu i shvatila da je njena majka čitavu zimu nije nosila ili je nosila nešto drugo.

Roditelji, Majka, Majka i ćerka, Starija žena, Žene, Žena
foto: Shutterstock

Ovu priču mi je ispričao jedan student. Srce mi se steglo dok sam je slušao – činilo se da mi priča o sopstvenim greškama koje sam pravio sa roditeljima. Imao sam istu stvar: frižider iz kojeg sam vadio ostatke.

„To su pileće kosti za mačke“, objasnila je moja majka.

Hranila je mačke u dvorištu. I tako sam im dugo skupljao kosti da su snopovi pokvarenog mesa prvo zauzeli ceo frižider, a zatim se širili kroz zamrzivač.

Došlo je do rastavljanja ormara kada sam pokušao da bacim njihovu staru odeću. I video im u očima da su uplašeni i ponizni. Nisu bili srećni zbog toga.

U isto vreme, imao sam sreće: imao sam, moglo bi se reći, uzorne roditelje. Živeli su zajedno 71 godinu - prijateljski, mirno, zaljubljeno. Prihvatili su moju pomoć – i moralnu i materijalnu. Zanimao ih je moj život. Ali čak i sa takvim „uzornim“ roditeljima ponekad sam pravio greške.

Za sebe sam smislio 5 pravila – nisam siguran da li su za svakoga (roditelji su različiti), ali nadam se da će vam pomoći.

Roditelji, stari roditelji
foto: Shutterstock

1. Ne prekidaj navike svojih roditelja.

Da li zaista želite da bacite staru odeću svojih roditelja i kupite novu? Kupi. Ali neka tatina nova košulja izgleda baš kao stara. Neka i mamin novi kaput bude sa astrahanskom kragnom, otprilike iste boje.

2. Ne plaši roditelje svojim troškovima.

U starosti, mnogi ljudi postaju škrti. Kupovina novih stvari ih uznemiruje, čak i ako su te stvari preko potrebne: žao im je što se rastaju od novca. Štaviše, ako vi nešto kupite, njima je žao vašeg novca isto kao i njihovog.

Majka
foto: Shutterstock

Ako i vaši roditelji imaju ovu osobinu, nemojte ih ubeđivati da promene svoj odnos prema novcu: neće se promeniti. Samo im donesite novi ogrtač ili nove cipele, unapred odrežite sve etikete i bacite sve račune i recite:

Mama, kupila sam sebi, isprobala - ne stoji mi. Možda ćeš ti nositi, inače je šteta da se baci.

Mama će ga sigurno nositi, čak i ako ranije nije nameravala: ne može dozvoliti da se stvar baci.

Ako roditelji odbijaju da se leče u plaćenim klinikama i zamole vas da ne zovete plaćenog doktora u njihove domove (a razumete da je to neophodno), prevarite ih i recite:

Tata, ovo je poznanik. Ova doktorka je ćerka moje prijateljice, pitao sam je.

Budite sigurni, doktor će potvrditi vašu laž (kada biste samo znali koliko često to moraju da potkrepe!). Da, stariji roditelji se mogu prevariti – za njihovo dobro.

3. Razveseli svoje roditelje.

Ponekad kažu: starci su kao deca. Nažalost, ovo nije istina. Svaki novi dan deteta je uspon. Svaki novi dan starije osobe je recesija. Bebe se smeju 300 puta dnevno. Koliko često vidite svoje roditelje kako se smeju?

Baka i deka, Par, Stariji par
foto: Shutterstock

4. Ako je moguće, pokušajte da naučite roditelje kako da koriste društvene mreže ili usluge na kojima mogu da gledaju svoje omiljene emisije.

Da, to će vam oduzeti mnogo vremena i biće potrebno mnogo strpljenja. Ali kada se roditelji ne samo registruju na forumima za baštovanstvo, već i počnu da aktivno komuniciraju, bićete nagrađeni sjajem u njihovim očima. Starijim ljudima je potrebna komunikacija - a mogu je dobiti na društvenim mrežama.

Ako nemate strpljenja za ovo, unajmite nekoga da ih obuči. „Tutori na društvenim mrežama za starije” više nisu retkost.

5. Ako vaši roditelji dobiju demenciju, ne pokušavajte da joj se oduprete.

Nisam shvatio da sam povredio svoju majku kada sam odgovorio na njeno pitanje:

Mama, hajde da se setimo o čemu smo upravo pričali?

Oči su joj postale uplašene i uznemirene. Osećala je da nije ispunila moja očekivanja i razumela: ne može, više uopšte ne može. To ju je strašno mučilo - a ja sam patio, ne shvatajući kako da joj pomognem.

Doktor moje majke mi je rekao pravu taktiku. Rekao je:

Ne muči njenu RAM memoriju - nećeš ništa popraviti. Okreni se dugoročnoj memoriji - ona ​​funkcioniše mnogo bolje.

Počeo sam da pitam majku o detinjstvu - njenom detinjstvu, mom detinjstvu. Počeli smo da razgovaramo o apstraktnim temama - šta je ljubav, šta je porodica... Bili smo srećni u takvim trenucima: i ja i ona. A ovo je najvažnije za nas - odraslu decu starijih roditelja: da nam naša komunikacija donosi sreću.

Dakle, ne pokušavajte da prevaspitate svoje roditelje, budite srećni što su dočekali starost, mnogi bi sve dali za proveden sekund sa njima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs