Ovo su osobine koje deca nasleđuju od majki: Iznenadiće vas odgovori genetičara

Iznenadiće vas osobine koje deca nasleđuju od majki.

Porodica
Autor:
Ovo su osobine koje deca nasleđuju od majki: Iznenadiće vas odgovori genetičara
Foto: Shutterstock

Kada čekaju da im se dete rodi ili odraste, roditelji su najčešće radoznali o osobinama koje dete nasleđuje od kog roditelja, a određene karakteristike poput znakova starenja ili inteligencije nasleđuju od majke.

Većina ljudskih osobina je poligena, što znači da su određene kombinacijom nekoliko gena oba roditelja. Na primer, u vašem genetskom kodu postoji najmanje 700 sekvenci koje mogu uticati na visinu. Slično tome, vaša koža, boja kose i boja očiju zasnivaju se na mešavini gena – što objašnjava zašto naše oči dolaze u tako širokom spektru boja.

Iako se većina naslednih gena prenosi od oba roditelja, neke osobine su direktno povezane sa majkom, od određenih genetskih bolesti do boje kose i očiju, prenosi Klix.ba.

majka
foto: Shutterstock

Koje su te osobine?

Znaci starenja

Kako starite, vaše lice počinje da pokazuje znakove – izbočine, bore na čelu, bore od smeha. Možda ćete morati da zahvalite svojoj majci u zavisnosti od toga kada i kako se ovi znaci starenja materijalizuju. Konkretno, mitohondrije majke doprinose procesima starenja.

Prema istraživačima sa Instituta Karolinska i Instituta Maks Plank za biologiju i starenje, dete će naslediti DNK majke, uključujući mitohondrijalnu bolest ili disfunkciju. dr. Nils-Goran Larson, profesor na Institutu Karolinska i glavni istraživač na Institutu Maks Plank za biologiju starenja, rekao je: "Istraživanje je pokazalo da mitohondrijalna DNK naših majki utiče na naše starenje. Ako nasledimo mitohondrijsku DNK sa mutacijama iz našeg majko, starimo brže."

Deca
foto: Shutterstock

Inteligencija

Iako ne postoji jedan "gen za inteligenciju", jedan od faktora koji doprinose detetovom oštrom intelektu potiče od DNK majke. Sve je više istraživanja koja pokazuju ulogu majke u inteligenciji njene dece. Jedno zanimljivo istraživanje koje podržava ovu teoriju sproveo je Savet za medicinska istraživanja u Škotskoj.

Ova studija je intervjuisala učesnike (starosti 14-22) svake godine. Istraživači su otkrili da je najbolji prediktor inteligencije majčin koeficijent inteligencije. U proseku, koeficijent inteligencije učesnika varirao je samo 15 poena od njihovih majki.

Mentalno zdravlje i poremećaji

Nasleđuju se ne samo fizičke osobine i karakteristike ponašanja, već i mentalne i emocionalne karakteristike. Iako spoljašnje okolnosti igraju ulogu u razvoju poremećaja raspoloženja, stanja i bolesti, one deluju u skladu sa genetskim predispozicijama – ne uvek isključivo od majke, ali istraživanja sugerišu da je to češće nego što se ranije mislilo.

Studija iz 2016. otkrila je povezanost između depresije kod majki i njihovih ćerki u analizi 35 porodica. Zanimljivo je da su takođe otkrili da se depresija ne prenosi sa očeva na njihove ćerke ili sa očeva na sinove.

tinejdžer, majka
foto: Shutterstock

Stil spavanja

Obrasci spavanja, ponašanja, pa čak i poremećaji su mnogo verovatnije preneti na decu od mame nego od tate. Ovo uključuje nesanicu i cikluse spavanja i buđenja.

Studija objavljena u Sleep Medicine sugeriše da deca nasleđuju svoje obrasce spavanja od svojih majki. Studija je pokazala jasnu korelaciju između nesanice kod majke i nekoliko metrika spavanja novorođenčadi.

Metabolizam

Održavanje zdrave težine ima mnogo više veze sa zdravim načinom života nego genetikom, ali to ne znači da geni vaše majke ne pomažu u sagorevanju viška energije.

Suprotno popularnom verovanju, masnoća je suštinski izvor energije za održavanje našeg tela. Smeđa mast je posebno odgovorna za regulisanje telesne temperature u hladnom okruženju i energetski metabolizam. Ovo je u suprotnosti sa belim masnim ćelijama, koje rastu u veličini kada im se daje višak energije (kalorije).

Istraživači su otkrili da smeđe masno tkivo može biti ciljano u borbi protiv gojaznosti. I ne samo to, već su otkrili i da majke nose gen koji omogućava smeđoj masti da se bori protiv bele masti, koja se pripisuje očevim genima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs