Bila sam izbeglica, iz pasulja crve vadila, buđav hleb mi majka čistila, drugog nije bilo: Ispovest Dušice boli do kosti

Ona je majka troje dece, uticajna influenserka, na prvu bi se reklo srećna žena, danas jeste, ali nije uvek baš tako bilo...

Porodica
21:29h Autor:
Bila sam izbeglica, iz pasulja crve vadila, buđav hleb mi majka čistila, drugog nije bilo: Ispovest Dušice boli do kosti
Foto: preentscreen/Youtube

"Bila jedna devojčica, tiha, poslušna i mirna. Prisiljena da odraste pre vremena, jer životne okolnosti su tako zahtevale", počela je svoju ispovest Dušica, mama troje dece, vaspitačica i influenserka. Njena životna priča je prepuna teških životnih obrta, ali priča ima srećan nastavak.

Ona je Dušica Stamenković, po zanimanju vaspitačica, ali je na sebe skrenula pažnju bajkovitim dekoracijama hrane koju prirema za mališane. Trenutno je jedna od najuticajnih mama na društvenim mrežama, a svoju priču je objavila na Instagramu:

"Bila je izbeglica, i još se seća ukusa pasulja sa parizerom iz narodne kuhinje, crva kog je izvadila iz njega i nastavila da jede, kao i buđavog hleba, koji je mama očistila i podgrejala na pari, jer nije bilo drugog. A seća se i stezanja kostiju od hladnoće dok je prodavala stvari na pijaci, ne bi li zaradila novac da kupi sebi jaknu. I danas kad zažmuri može da oseti na leđima toplinu te jakne kada ju je prvi put obukla. Nijedna joj nikada neće ugrejati leđa, kao što je ta. Sada shvata da ta jakna nije samo prigrlila njena leđja, već i sve ono što je bila prinuđena da nosi na njima sa svojih, samo, 15 godina.

Danas je ta devojčica već odrasla žena. Srećna je i zahvalna na oduzetom detinjstvu, jer ju je to naučilo kakav roditelj ne želi da bude. A i naučilo ju je da nema nikog osim sebe, i da za sve što želi, zasuče rukave i vredno radi na tome da to i ostvari. A navikla je da radi. Mnogo. Po nekoliko poslova, jer želi da ostvari svoje snove. Naučila je da ne čeka nikog. Jer zna da niko ne može da je spase, osim nje same.

Jednom se zaljubila, snažno, a tajno. Morala je da beži kroz prozor da bi ga videla. Žalila mu se na život, a on joj rekao da se uda kada završi školu. Razbesnela se, ne želi da problem rešava upadanjem u drugi".

Počeli su da se nakon ove priče nižu komentari, a Dušica koja je na društvenim mrežama poznata kao Ignjatova mama, nastavku je napisala:

"Seća se još tog smeška i pogleda, kada joj je rekao: “E, pa ti onda uči i završi školu, da možeš da se zaposliš, i da se osamostališ, da ne zavisiš ni od koga.” Slušala je u neverici, osećajući strah. Rekla je “Pa kako? Ja sam žensko!”. “Pa? Možeš sve što želiš, ako to stvarno želiš!”

Možeš. Možeš. Možeš. Možeš! Odzvanjalo joj je u glavi danima, dovoljno dugo da se pretvori u mogu. Mogu. Mogu. Mogu! I tako je već kao 17-godišnjakinja počela da se priprema za ovo što živi danas.

I odavno već nije povučena i tiha. Izrasla je u samostalnu ženu, i naterala se na to da se zauzme za sebe, borivši se s unutrašnjim glasom koji joj kaže: “Ćuti, da prođe sa što manje”, jer tako je učena od malena. Jer žensko je. A žensko je tuđa kuća.

Odrasla je, i ostavlja iza sebe sve one koji je koče, spuštaju, lome krila i podsećaju na teške periode života, a za koje ona ne snosi odgovornost. Mesto rođenja nije njena krivica.

Odrasla je i postala majka troje dece. Samosvesna i hrabra, a istrajna i uporna kao i kad je bila mala. Jer ne želi nikom ništa da duguje, jer željna je mira, slobode i tišine.

Poslušna i mirna devojčica sada je žena koja se ne plaši da ode. Da digne sidro, kada više nije srećna. Da sebi prizna da je pogrešila".

Njena objava prikupila je brojne komentare podrške, a neke je čak dovela i do suza.

"Naježila sam se čitajući. Zagrli sada tu devojčicu i reci joj da je sada u redu", "Strašno, nedostaju mi reči za sve ovo. Jačina majke ne može da se meri ni sa čim. Ali nisu ni sve majke iste. Ljubim te i grlim, digni glavu i prkosno gazi napred", "Svaka čast, samo napred, iako je razvod bolan proces u početku, kasnije sigurno počinje mnogo lepši život i živećeš punim plućima i što je najvažnije imati mir", "Uh, teško i ohrabrujuće u isto vreme.

Ovaj tekst može mnogim ženama biti vetar u leđa da preduzmu korak koji su dugo planirale. Ti si primer da ne treba odustati od svojih snova, da je sve moguće ako dovoljno želiš i dovoljno se potrudiš. Samo nebo je granica! Mnogo ljubavi za tebe i dečicu!", "Svaka čast za sve postignuto, za primer deci i nama koji te pratimo. Ne plačem često, ali na tvoje objave poslednjih dana, suze same kreću", "Bravo! Mnogo teško i suze mi kreću, ali bravo na hrabrosti i snazi i na ovoj objavi", komentarišu Dušičinu priču.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs