Za 7 godina pronašli su tri ostavljene novorođene bebe u parku: Kada su im uradili DNK test skamenili su se

Otkriveno je da tri novorođene bebe koje su napuštene i pronađene u parkovima po istočnom Londonu u poslednjih sedam godina, imaju iste roditelje

Porodica
Za 7 godina pronašli su tri ostavljene novorođene bebe u parku: Kada su im uradili DNK test skamenili su se
Foto: Shutterstock

Početkom ove godine novorođenu devojčicu staru samo jedan sat pronašao je šetač pasa u torbi za kupovinu jedne ledene noći u Londonu.

Dete, koje je bolničko osoblje nazvalo Beba Elza - po liku iz crtaća Frozen, podvrgnuto je DNK testiranju i rezultati su pokazali da je devojčica rođena sestra bebe Harija koji je pronađen 2017. takođe napušten u parku, kao i bebe Romana koji je pronađen 2019. godine. na isti način.

Zima, Sneg, Planina, Park
foto: Shutterstock

Noć kada je malena beba položena u kesu pronađena, bila je ekstremno hladna, napolju je bilo 4 stepena ispod nule, a novorođenče je bilo staro samo sat vremena.

Najstarije dete, koje je prvo ostavljeno na ovaj način, poznato kao Hari, pronađeno je 17. septembra 2017. u parku u istočnom Londonu. Nađen je umotan u belo ćebe u 8.20 ujutro pre nego što je hitno prebačen u bolnicu, što je izazvalo apel policije da se majka što pre javi.

Usledilo je i otkriće druge bebe koja je pronađena u torbi za kupovinu pored klupe u parku takođe u istočnom Londonu, 31. januara 2019. Dete, koje je dobilo ime Roman navodno je bilo umotano u peškir i stavljeno u torbu za kupovinu.

Novorođenče su pronašli baka iz Litvanije i njen sin dok su šetali psa 100 metara od kuće. Rima Zvaliauskiene je tada rekla: „Iz torbe se čuo plač. Plakala je za životom. Beba se spasila.'

Ona je dodala u intervjuu za Sun Online: „U početku sam mislila da je životinja“. A njen sin Ovidijus se nadovezao: „Izgledala je pomalo ljubičasta. Bila je veoma hladna na dodir. Njeno čelo i uši su izgledale kao da su malo promrzle, bilo joj je hladno."

„Sjajno se osećamo što smo pomogli da se spase život bebe. Drago mi je što smo bili tamo ili beba možda nije preživela još dugo', zaključili su.

Beba, Dojenje
foto: Shutterstock

Policija je uputila još jedan apel da se majka javi nakon ovoga, ali činjenica da je Roman bio u srodstvu sa Harijem nije saopštena javnosti.

Zatim je 18. januara ove godine šetač pasa pronašao treće novorođenče, poznatu kao Elza, nakon što je začuo njen plač.

Kao i kod Romana, Elza je pronađena bačena u torbi za kupovinu i verovalo se da je stara samo sat vremena kada je pronađena u 21.13, tada je temperatura pala na -4C u hladnoj zimskoj noći.

Prolaznici koji su svedočili ovom događaju istakli su da smatraju da je majka želela da beba bude nađena, sobzirom da je ostavila na zaista vidljivom mestu pored glavnog puta.

Nakon toga usledili su ponovnovni apeli da se majka javi i sada je javnosti otkrivena činjenica da su sve tri bebe u srodstvu.

Policija istočnog Londona je izrazila zabrinutost za stanje majke, nakon što je prošla kroz ovako traumatično iskustvo, te su istakli da su bbučeni lekari i specijalisti spremni da joj pruže podršku i pozivali je da se javi telefonom ili ode u najbližu bolnicu ili policijsku stanicu: "Ako ste bebina majka, znajte da je vaša ćerka dobro. Bez obzira na vaše okolnosti, tražite pomoć".

Bebe, Porodilište
foto: Shutterstock

Međutim roditelji beba se još uvek nisu javili, a Hari i Roman su od tada usvojeni, dok je Elza još uvek na brizi, njihova imena su sada promenjena.

Sudija je presudio da je objavljivanje informacija da su troje dece biološka braća i sestre u javnom interesu.

„Napuštanje bebe u ovoj zemlji je veoma, veoma neobičan događaj i ima godina u kojima nema napuštene dece i zbog toga je priča o napuštanju deteta od javnog interesa.

„Iz istog razloga, u našem sadašnjem društvu, od ogromnog je interesovanja i važnosti da ljudi znaju da napolju postoje majka i otac koji su osetili potrebu da se odreknu svoje dece na ovaj način, tri puta, a to je veliko interesovanje, čini mi se.

„Ako ograničim ova prava i izveštavanje te priče, mislim da to utiče na javnu svest o ovakvim stvarima. To ograničava otvorenost pravde.'

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs