Pedijatar sa Harvarda otkriva: "Ovih 5 stvari nikada ne radim kad su mi deca bolesna"

Ponekad se roditelji više uplaše kada im je dete bolesno i ima temperaturu nego što bi to trebalo, zato doktorka Keli Frejdin razbija neke mitove za vas

Porodica
09:38h
Pedijatar sa Harvarda otkriva: "Ovih 5 stvari nikada ne radim kad su mi deca bolesna"
Foto: Printscreen Instagram / adviceigivemyfriends

Keli Frejdin je mama dvoje dece i pedijatar koja se školovala na Harvardu. Ona je podelila pet stvari koje nikada ne radi kada su joj klinci bolesni.

„Kao i svaki roditelj, znam koliko je teško brinuti se o bolesnom detetu. Tu je onaj težak miks emocija – straha, ljubavi, zbunjenosti, zabrinutosti i tuge. A kada je vaše dete bolesno, poslednje što vam treba je da budete preplavljeni oprečnim informacijama ili neželjenim savetima. Samo želiš da im bude bolje."

Kao doktoka specijalizovana za decu, ali i majka dvoje dece, ovih pet stvari nikada ne radim kada su moji mališani bolesni:

Ako imaju temperaturu, ali spavaju, ne budim ih da popiju lek

San je važan za izlečenje, oporavak i rast, i može biti teško da dete zaspi kada kašlje ili je začepljeno. Iako može biti zastrašujuće kada dete ima temperaturu, ako se oseća udobno i odmara se, to nije hitan slučaj koji zahteva lekove istog trenutka.

Ako im dozvolite da se odmore, moguće je da će njihov imuni sistem biti bolje opremljen da radi svoj posao i pomaže u borbi protiv virusa.

Nikada ne oklevam da im dam lekove za temperaturu ako mi izgledaju kao da se muče

Ako vaše dete ima temperaturu i diše brže ili teže, pije manje tečnosti ili ima problema da zaspi, ne bih oklevala da im dam široko korišćene, bezbedne i efikasne lekove kao što su acetaminofen i ibuprofen.

Ipak, ako im ove lekove dajete tri ili četiri puta dnevno, duže od tri dana, verovatno je vreme da posetite lekara.

dete temperatura, bolesno dee
foto: Shutterstock

Nikada mi njihova temperatura nije veći fokus od toga kako izgledaju

Toplomeri nisu najprecizniji instrumenti. Imala sam mnogo paničnih telefonskih poziva od roditelja koji vide veliki broj na toplomeru. Ali pogledajte svoje dete pre nego što se uspaničite.

Ako je prisebno, normalno diše i dobro je hidrirano, verovatno nije hitan slučaj. Međutim, ako izgleda veoma bolesno, a vaš toplomer kaže da nema temperature, možda mu i dalje treba medicinska pomoć.

Ne koristim sirupe, već med za ublažavanje kašlja

Za decu stariju od godinu dana koristim isključivo med ili sirup protiv kašlja sa medom kao glavnim sastojkom. Pokazalo se da ovi lekovi deluju jednako dobro kao i drugi lekovi, ali sa manje rizika.

sirup
foto: Shuterstock

Nikada ne merim lek u kašičicama

Skoro 700.000 dece bude pogrešno lečena medikamentima svake godine. Mala deca su u najvećem riziku jer često ima više ljudi koji se brinu o njima, a koji možda ne proveravaju ko im je šta dao i kada, uprkos najboljim namerama.

Takođe, tu je i složenost upotrebe tečnih lekova. Doze za decu variraju u zavisnosti od starosti i težine. Kašičice su različite veličine, a kašičice i supene kašike se takođe mešaju. Radi bezbednosti, uvek dajem informacije o doziranju u mililitrima da bih poboljšala preciznost i sprečila greške“, piše dr Keli Frejdin za CNBC.

Stil / Zadovoljna

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs