Ovo su greške koje će deca pamtiti roditeljima ceo život: Čak i kad odrastu, takve stvari će ih kočiti u životu

Stručnjaci nam otkrivaju koje greške u vaspitanju, bez obzira na dobru nameru, mogu prouzrokovati više štete nego koristi a deca ih ne opraštaju

Porodica
16:00h Autor:
Ovo su greške koje će deca pamtiti roditeljima ceo život: Čak i kad odrastu, takve stvari će ih kočiti u životu
Foto: Shutterstock

Greške su sastavni deo svakog čoveka pa su samim tim neminovne i u roditeljstvu. Koliko god nastojali da ih ne napravite one su prosto neminovne.

Prema stručnjacima postoje greške koje naši mališani nikada ne zaboravljaju ali i one koje mogu da oproste.

Roditelji, Deca
foto: Shutterstock

Jedna od ključnih stvari je nedostatak poverenja i konstantna kontrola. Pojedini roditelji su toliko rigorozni da decu drže pod konstantnim nadzorom. Ne smeju da izađu iz kuće nigde bez njihovog pristanka i znanja.

Stručnjaci savetuju da je od izuzetne važnosti ukazivanje poverenja prema najmlađima jer oni iz toga crpe samopouzdanje. Sve je mnogo lakše kada postoji poverenje i kada se sa decom razgovara na tu temu. Ukoliko konstantno sumnjate u svoje dete narušićete mu veru u sebe i biće mu teže da bude uspešno u bilo kojoj profesiji.

Švedska, Deca
foto: Shutterstock

Ukoliko su otac i majka konstantno kontrolisali mališane, nisu im dozvolili da postanu odgovorni i nezavisni, to će se odraziti na njih i kada odrastu. Možete se jednog dana suočiti sa poražavajućim saznanjem da vaše dete nije u stanju da uradi ništa odgovorno i to vašom krivicom zbog toga što mu niste ostavili prostora za samostalnost.

Usvajanje, Dete, Roditelji
foto: Shutterstock / Ilustracija

Još jedna vrlo bitna stvar, nikada nemojte upoređivati decu sa bilo kim, veoma su osetljiva po tom pitanju i neće vam oprostiti. Mališani koje roditelji nisu upoređivali s drugom decom, postali su samouvereni, dok su ovi drugi i u zrelom životnom dobu nastavili da sebe porede sa drugima. To može kod njih razviti depresiju, nesigurnost i zavist, prenose Novosti.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs