OVA IMENA SU ZAKONOM ZABRANJENA U SRBIJI: Među njima ima i lepih i bizarnih, ali su uglavnom čudna

Razlozi za zabranjivanje određenih imena svugde su isti

Porodica
15:57h Autor:
OVA IMENA SU ZAKONOM ZABRANJENA U SRBIJI: Među njima ima i lepih i bizarnih, ali su uglavnom čudna
Foto: Shutterstock

Poslednjih godina roditelji se uglavnom trude da svojim mališanima daju što originalnije i neobičnije ime, svako vreme ima i svoje trendove, trenutno su neka imena veoma popularna, masovno se daju stara, strana, jednosložna i arapska imena, neka deca dobiju ime koje jedva čekaju da promene kad porastu, dok mnogi smatraju da bi neka od njih zaista trebalo da se nađu na listi zakonom zabranjenih imena.

Razlozi za zabranjivanje određenih imena svugde su isti – za cilj imaju da deca ne dobiju imena zbog kojih im se drugi mogu rugati, ponižavati ih ili im se podsmevati. Naravno, liste zabranjenih imena ne nastaju slučajno – već kada dođe do toga da roditelji žele da svom detetu daju neko ime koje ne samo da je veoma inovativno – već i na granici podrugljivosti.

Beba, Dete, Devojčica
foto: Shutterstock

A kad je reč o zabranjivanju imena u Srbiji – Član 343

Porodičnog zakona Srbije predviđa pravo roditelja da svom detetu izaberu ime, ali da ono ne može pogrdno, da ne može biti neko ime koje vređa moral ili koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine. U slučajevima kad roditelji ne žele da odustanu od imena koje se kosi sa pravilima propisanim u zakonu – matičar je dužan da dostavi predmet nadležnom organu starateljstva na odluku.

imena za decu
foto: Shutterstock

Imena đavola, životinja, muzičkih ikona

U mnogim državama imena koja nose značenje đavola ili neke poznate (istorijske/mitske/književne) ličnosti, a koja sa sobom nosi negativnu konotaciju – jednostavno ne možete dati svom detetu. Upravo zato je u Švajcarskoj je zabranjeno detetu dati ime Juda, dok je jedan par u Nemačkoj hteo da svom detetu da ime Lucifer – ali je u tome sprečen, a ovo ime je dospelo na listu zabranjenih imena u ovoj zemlji. Iako možda ne razumete zašto bi to neko radio, ali postoje zabeleženi slučajevi gde su parovi želeli deci da daju imena Metalika ili Elvis što je u Švedskoj zabranjeno, dok je Francuska zabranila imena Princ Vilijam i imena koja se smatraju čudnim – recimo Jagoda (?).

Beba
foto: Shutterstock

Mercedes, Ikea, Nutela… ali i Pepeljuga, Mirođija, Mrgud

Bizarnostima kada je reč o izboru imena za decu očigledno nema kraja. Tako se u pojedinim državama beleže slučajevi gde su roditelji želeli svojoj deci da daju imena kao što su Supermen ili Ikea (Švedska), Nutela i Mini Kuper (Francuska), Mercedes i Šanel (Švajcarska), ali i Fejsbuk (Meksiko). Naravno, ova imena su odmah otišla na listu zabranjenih u ovim zemljama.

Međutim, pored pomenutih država, ni Srbija ne zaostaje puno kada su u pitanju čudna imena. Iako ova imena nisu na spisku zabranjenih, svakako se nalaze na listi najčudnijih:

Za devojčice: Duga, Mirođija, Pravda, Hajdi, Sjajna, Princeza, Svila, Pepeljuga. Za dečake: Ris, Dinarko, Svilenko, Tarzan, Mrgud, Granit, Omiljen, Gljeb (šta god to značilo).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs