PSIHIJATAR KOJI JE PROUČAVAO 100 KRIMINALACA OTKRIO 3 ZNAKA ZA PREPOZNAVANJE PSIHOPATE U DETETU: Ovo ne smete ignorisati

Kako dete može da postane psihopata mnogi se pitaju, a veliki stručnjak daje jasan odgovor i otklanja sve nedoumice.

Porodica
11:48h Autor:
PSIHIJATAR KOJI JE PROUČAVAO 100 KRIMINALACA OTKRIO 3 ZNAKA ZA PREPOZNAVANJE PSIHOPATE U DETETU: Ovo ne smete ignorisati
Foto: Shutterstock

Prema rečima stručnjaka, znakovi da bi dete moglo da odraste u psihopatu bez osećanja mogu da se vide već od treće godine života. Međutim, vrlo se često dešava da ih roditelji ignorišu i zanemraruju, misleći da "nije ništa". Mnoge serijske ubice i zlostavljali su imali slične obrasce ponašanja, a novozelandski psihijatar J.M. Mekdonald, koji je tokom karijere proučavao ponašanje više od 100 kriminalaca, otkriva 3 najvažnija signala!

Naime, on je tvorac Macdonaldove trijade koja označava koncept unutar kriminalne psihologije i sastoji se od tri bihevioralne karakteristike za koje se kaže da, ukoliko se manifestiraju zajedno ili kao kombinacija barem dve, predviđaju ili upućuju na nasilne tendencije kod pojedinca, posebice u vezi sa serijskim ubicama i seksualnim delinkventima.

Devojčica, Dete
foto: Shutterstock

Trijadu je prvi puta predložio John Marshall Macdonald u svom radu "The Threat to Kill", objavljenom u časopisu "American Journal of Psychiatry" 1963. godine, u čiju je čast ona i nazvana.

Prema Macdonaldu, sledeći set bihevioralnih karakteristika je snažna indikacija nasilnih tendencija kod pojedinca od malih nogu:

1. Zlostavljanje životinja

Prvi i veoma očigledan znak psihopatskog poremećaja kod dece. Ako ste detetu objasnili da nije u redu da mačku vuče za rep ili psa za uvo, dete vas je razumelo i više to ne radi, nemate zbog čega da brinete. Ali, kada se deca ogluše na vaše objašnjenje, pa čak i počnu još više da se iživljavaju ili ubijaju životinje, vreme je da se nešto preduzme.

Pas
foto: Shutterstock

Ovo je zapravo način na koji budući serijski ubica izražava svoj bes na bespomoćnim bićima. Ono što je dodatno potvrdilo vezu između mučenja životinja i buduće psihopatije jeste i to što se pokazalo da serijske ubice često koriste iste metode mučenja i ubijanja žrtava koje su u detinjstvu koristili na životinjama.

2. Obožavanje vatre

Piromanija ili ljubav prema paljenju vatre je drugi očigledan znak. To je drugi način budućeg psihopate da izrazi svoj bes i inat.

Požar, Vatra, Gašenje požara, Aparat za gašenje požara
foto: Shutterstock

3. Noćno mokrenje

Diskutabilan, ali često indikativan znak. Naravno, ne znači da će svako dete koje ima problem sa noćnim mokrenjem u budućnosti postati monstrum, ali Mekdonald je verovao da ovaj poremećaj rada bešike može da bude uzrok zlostavljanja životinja i piromanije, jer je mokrenje u gaće za dete veoma ponižavajuće. Zato dete postaje uvređeno i besno, pa ako zbog toga trpi ismevanje od strane prijatelja i roditelji ne reaguju na vreme, lako može da pođe po zlu.

dete u toaletu, mokrenje
foto: Profimedia

Dobar primer je Andrej Čikatilo, najozloglašeniji i najsuroviji serijski ubica u Sovjetskom Savezu. Kasnije se otkrilo da je kao dete patio od noćnog mokrenja, a kad god bi se upiškio, majka bi ga istukla. Dosta godina kasnije, Čikatilo je počeo da uživa gledajući drugu decu kako pate, što je dovelo do kanibalizma i izuzetno okrutnih zločina koje je činio punih 12 godina nad 53 žene.

Osim Mekdonaldove trijade, psihijatri otkrivaju još četiri znaka koja ukazuju na mogućnost razvijanja psihopatije kod mališana:

  • Krše pravila, ali u tome i te kako uživaju i tada im skače adrenalin.
  • Laganje bez trunke griže saveti i straha a veoma uverljivim izrazom lica. Ali, kada dete sa psihopatskim sklonostima uhvatite u laži, očekujte veliki bes ili histerični napad. Takav odgovor je forma manipulacije i izraz negodovanja, ali ne zato što znaju da su zgrešili, već zato što je laž razotkrivena.
  • Siledžijstvo bez ikakvog razloga, već jednostavno uživanje u tome.
  • Neosetljivost i izostanak empatije - deca sa psihopatskim sklonostima ne pokazuju strah tako lako i ne osećaju istu količinu stresa. Nemaju blagu predstavu šta je to saosećanje.

Napomena stručnjaka: U nekim slučajevima, ako dete ispoljava neke od ovih znakova, to može biti i odgovor na neodgovarajuće postupke roditelja, ne znači nužno da se razvija psihopatija!

Devojčica, Dete
foto: Shutterstock

Psiholozi otkrivaju i zanimljivu činjenicu - ako je dete odrastalo u dobroj, mirnoj sredini, a nakon pete godine života doživi neki oblik nasilja, šanse da će u budućnosti postati psihopata mnogo su manje u odnosu na decu koja su doživela nasilje ili odbacivanje u prvoj godini života, jer se njihova svest već razvila.

"Niko ne postaje psihopata u srednjim godinama. Mora da se obrati pažnja na ponašanje u detinjstvu i šta se toj deci dešavalo odmah po rođenju. Na primer, ako je beba prvih 6 meseci dosta plakala, a niko nije obraćao pažnju na nju, mozak bebe to pamti i zaključuje da osećanja nisu važna. Ostale strukture mozga formiraju se na osnovu ovog koncepta - istakao je psiholog Heder Irvin, koji smatra da je prva godina detetovog života ključna u određivanju njihovog budućeg mentalnog zdravlja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs