PREKINULA SAM ODNOS S ĆERKOM I ZETOM, ŽAO MI JE ŠTO IH PRE NISAM OTKANTALA: Ono što su radili MOJI rođeni je NEIZDRŽIVO

Priča žene koja je prekinula kontakt sa ćerkom i zetom je velika lekcija svim roditeljima.

Porodica
Autor:
PREKINULA SAM ODNOS S ĆERKOM I ZETOM, ŽAO MI JE ŠTO IH PRE NISAM OTKANTALA: Ono što su radili MOJI rođeni je NEIZDRŽIVO
Žena prekinula odnos sa ćerkom i postala srećnija, Foto: Shutterstock

Ljubav prema deci, a posebno unucima je nemerljiva i čini se da smo sve spremni da uradimo za njih. Neretko se dešava da roditelji, kao i babe i dede, svoje naslednike stavljaju ispred sebe, davajući njihovim potrebama prioritet. Međutim, ispostavilo se na primeru jedne žene iz Hrvatske da to nikako nije pametan potez.

- Znam da je neko možda iskreno ubeđen da bake moraju da rade određene stvari za svoju decu i unuke, mislio sam i ja, ali sam iskusila da to nije tako jednostavno. Granice moraju da postoje. Verujem da su deca, osim nekih izuzetaka, veoma nezahvalna. Trude se da iskoriste sve raspoložive privilegije koje imaju kao naša deca. A onda, ako si stvarno dobar i velikodušan kao ja, uskoro počinje da se uzima zdravo za gotovo. Kada sam to videla, stala sam i napravila oštar rez - otvorila je dušu ova žena.

Baka i unuka
foto: Shutterstock

Ćerka odmah prekunula kontakt sa majkom, koja više nije imala ni ulogu bake, a ni svekrve. Priznaje da je očekivaa

Rezultat je bio očekivano loš - prestala je svaka komunikacija sa gospođom Viktorijom kao majkom, bakom i svekrvom.

- Deci govore da sam loš čovek i naravno ne smeju da me vide. U početku je sve bilo zastrašujuće, ali kako je vreme prolazilo, sve više sam uviđala da sam uradila pravu stvar. Sada imam mnogo više vremena, mira i sigurno mnogo više novca u novčaniku. S druge strane, moja ćerka i zet su u totalnom rasulu - iskrena je.

Iako ima 65 godina i zvanično je penzionerka, i dalje je veoma uspešna poslovna žena.

majka i ćerka
foto: Shutterstock

- Još uvek uspešno vodim privatnu kompaniju. Imam veoma raznovrstan život, iako sam formalno u penziji. Svesna sam da je tarj rez trebalo da napravim mnogo ranije, odnosno nisam smela da dozvolim da počne ovako nezdrava veza. Sada bismo se, paradoksalno, voleli više, a ne manje. Mislila sam, kao i mnoge majke i bake, da to radim za dobrobit svoje dece, ali se ispostavilo da to uopšte nije dobro nikome - zaključila je za "Moje vrijeme".

I čuveni psiholozi upozoravaju na činjenicu da je najbitnije da roditelji dete nauče da bude samostalno u svakom pogledu. Svesrdna pomoć kada god su naslednici u nekom problemu je, zapravo, medveđa usluga. Sa druge strane, prvi put kada kažete "ne" dolazi do urušavanja odnosa i to rapidno. Deca neće imati razumevanja za vas, jer ste ih vi tako navikli, već će se naljutiti, misleći da ste postali sebični i to neopravdano.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs