NE PLAŠE DECU DA ĆE IH UHAPSITI POLICIJA, NITI OTETI "CIGANKA": Japanci vaspitavaju decu koja odrastu u stabilne ljude

Važna pravila vaspitanja koja praktikuju Japanci

Porodica
15:15h Autor:
NE PLAŠE DECU DA ĆE IH UHAPSITI POLICIJA, NITI OTETI "CIGANKA": Japanci vaspitavaju decu koja odrastu u stabilne ljude
Japanci, Foto: Shutterstock

Video koji je podelio Amerikanac, čiji su koreni poreklom iz Filipina, a koji živi sa svojom japanskom suprugom, otkriva fascinantne aspekte načina na koji njegova supruga odgaja decu po japanskoj tradiciji. On je delio svoje iznenađenje jer je njegova žena odrasla i živela u Japanu, a sada primenjuje ove tradicionalne metode odgajanja na svojoj deci.

Prvo iznenađenje dolazi u obliku vremena koje majke u Japanu posvećuju svojim bebama tokom nedelje. One provode maksimalno 2 sata bez svojih beba, u potpunosti posvećene majčinstvu. Ova posvećenost je u oštrom kontrastu sa američkim majkama koje često poveravaju brigu o deci drugim osobama. U Japanu, što je majka požrtvovanija, više je cenjena, što doprinosi jačanju porodičnih veza.

Drugo pravilo koje je iznenadilo Amerikanca je praksa da beba spava u istoj sobi sa roditeljima. Ovo je praksa koja se primenjuje i u Srbiji, gde bebe dele sobu sa svojim roditeljima, iako ne nužno i krevet. Ova bliskost pomaže u izgradnji jačih emocionalnih veza između roditelja i dece. U suprotnosti, u Americi, bebe često odmah dobijaju svoju sopstvenu sobu, što može uticati na osećaj sigurnosti i povezanosti.

Japan
foto: Shutterstock

Treći aspekt tradicionalnog japanskog roditeljstva koji je Amerikanca iznenadio jeste praksa da se deca kupaju sa roditeljima. Ova praksa nije uobičajena u mnogim drugim kulturama i može delovati neobično, ali u japanskoj kulturi majke se kupaju sa svojom decom sve do 16. godine života. Ova intimnost doprinosi jačanju veza između roditelja i dece, pružajući im osećaj sigurnosti i prihvatanja.

Najzad, Amerikanca je impresionirala empatija koju japanski roditelji pokazuju prema svojoj deci. Za razliku od nekih drugih kultura, gde se deca često suočavaju sa strogim kaznama ili pretnjama, Japanci se fokusiraju na osećanja svoje dece. Umesto da koriste zastrašivanje, oni razgovaraju sa decom, pomažući im da razumeju zašto određene stvari nisu prihvatljive. Ova pažljiva i empatična metoda odgajanja doprinosi emocionalnom blagostanju dece, čineći ih emotivno stabilnim i samopouzdanim osobama.

Dete, Japanci
foto: Shuterstock

Ovi primeri japanskog načina roditeljstva ukazuju na važnost tradicije, bliskih porodičnih veza i empatije u procesu odrastanja dece. Amerikanac je bio inspirisan ovim pristupom i divio se japanskim vrednostima koje doprinose formiranju stabilnih i srećnih ljudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs