Kolektivno pitanje

PROMENA SVESTI: Stigli rezultati regionalnog projekta za ZAUSTAVLJANJE NASILJA NAD ŽENAMA. Ovako stoje stvari u SRBIJI

Najveći projekat za zaustavljanje nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, “Primena normi, promena svesti”, nakon šest godina od početka sprovođenja doneo je značajne rezultate u ovoj oblasti u sedam zemalja. Evo šta je urađeno u Srbiji

Porodica
16:44h Autor:
PROMENA SVESTI: Stigli rezultati regionalnog projekta za ZAUSTAVLJANJE NASILJA NAD ŽENAMA. Ovako stoje stvari u SRBIJI
Foto: Shutterstock

Opšti cilj projekta “Primena normi, promena svesti”, pokrenutog 2017. godine, bio je okončanje rodne diskriminacije i nasilja nad ženama, sa posebnim fokusom na najugroženije grupe žena, u šest zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj.

Kroz program, koji je podržala Evropska unija, osnaživane su ženske organizacije i mreže žena koje pripadaju manjinskim i višestruko diskriminisanim grupama, implementirale su se ciljane inicijative za podizanje svesti, u skladu sa Istanbulskom konvencijom, kako bi se sprečilo nasilje nad ženama i devojčicama, posebno u svetlu pandemije COVID-19.

Nasilje nad ženama nije privatna ili porodična stvar. To je naše kolektivno pitanje – kao zajednice, kao društva, kao čovečanstva. Zato svi treba da nastavimo da se zalažemo za žrtve i da radimo na okončanju nasilja nad ženama u Srbiji.

U Srbiji, fokus projekta bio je na razvijanju digitalnih alata za prijavljivanje nasilja nad ženama, promovisanje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama u 15 opština, podrška Centrima za žrtve seksualnog nasilja u Vojvodini i zalaganje za uspostavljanje ovakvih centara u centralnoj i južnoj Srbiji, kao i poboljšanje dostupnosti usluga u 10 opština u Srbiji, posebno za žene i devojčice u situaciji nasilja iz višestruko diskriminisanih grupa.

nasilje nad decom
foto: Shutterstock

U Srbiji je razvijena mobilna aplikacija za pomoć ženama u situaciji nasilja, razvijena su tri protokola za jačanje kapaciteta centara za žrtve seksualnog nasilja za pružanje kvalitetne podrške žrtvama nasilja nad ženama, a veliki napredak je što je i Vlada Srbije usvojila je 3 izmene: Strategiju za prevenciju i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i nasilja u porodici 2021-2025, Zakon o izmenama i dopunama zakona o zabrani diskriminacije i Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Više od 160 žena koje su preživele nasilje dobile su podršku SOS telefona, 50 Romkinja koje su preživele nasilje u porodici pohađale su obuku za stručno usavršavanje, a pokrenuto je opsežno i prvo takve vrste multidisciplinarno istraživanje femicida.

starija žena, telefon
foto: Shutterstock

“Licencirali smo uslugu SOS telefona što je nama tada, u tom trenutku omogućilo da mnogo više pažnje i naših kapaciteta svih organizacija u mreži SOS Vojvodina, usmerimo na razvoj ove usluge u cilju da što više žena bude u prilici da pozove naše telefone i da sve naše SOS telefone učinimo dostupnijim svim ženama iz ranjivih grupa”, kaže Biljana Stepanov, direktorka, SOS Mreža Vojvodine i Centar za podršku ženama.

Podrška programa je bila dragocena zato što je omogućila da se umrežimo, da privučemo zainteresovane, da motivišemo druge ženske organizacije, dodaje Stepanov.

Projekat koji je u okviru regionalnog programa sprovodio Ženski romski centar Bibija imao je za cilj da doprinese razvoju mera usmerenih na višestruke nejednakosti i druge oblike diskriminacije i nasilja sa kojima se suočavaju Romkinje.

Nasilje
foto: Shutterstock

„Romkinje koje su preživele nasilje u porodici (50) su imale mogućnost stručnog usavršavanja i prekvalifikacije kroz pohađanje stručnih obuka. Takođe, za njih su kreirani induvidualni planovi. Svrha toga bila je da se osigura veza između mentora i mentorisane i da postoje jasna očekivanja i međusobno razumevanje o ciljevima mentorskog programa i samog procesa,“ izjavila je Slavica Vasić, direktorka centra Bibija.

Godinama su ženske organizacije civilnog društva informacije o femicidu dobijale iz medija i nije postojalo neko istraživanje koje bi moglo da opiše kako je i šta se dešava kada je femicid u pitanju, kako sistem radi i da li radi, da li imamo adekvatan odgovor.

„Zahvaljujući regionalnom programu, uradili smo prvo multidisciliplinarno istraživanje o fenomenologiji femicida. O femicidu se govori i u medijima, uspeli smo da temu stavimo na agendu“, smatra Kosana Beker, programska direktorka Femplatz.

Nasilje, Batine
foto: Ilustracija / Profimedia

Priče ovih žena koje su bile deo ovog putovanja i koje su napravile transformativnu promenu u poslednjih šest godina zahvaljujući regionalnom EU programu „Primena normi, promena svesti“, našle su se i u animiranom videu. Link za video https://youtu.be/PKxIJXfSfug.

- Preko 2.700 žena i devojaka, uključujući i one iz ugroženih zajednica, dobilo je psihološku i pravnu pomoć

- Preko 320 žena koje su preživele nasilje imalo je koristi od programa ekonomske reintegracije

- Razmotreno je i usvojeno sedam (7) pravilnika i priručnika, 10 smernica i 18 preporuka u skladu sa Istanbulskom konvencijom za pružanje usluga podrške žrtvama svih oblika nasilja

- Preko 1.100 pružalaca specijalističke podrške žrtvama svih oblika nasilja povećalo je svoje znanje kroz 28 inicijativa za razvoj kapaciteta

- Realizovano je 26 kampanja i inicijativa u cilju podizanja svesti o štetnim

rodnim stereotipima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs