7 PRAVILA PO KOJIMA JEVREJI VASPITAVAJU SVOJU DECU: Pomoću ovih metoda oni izrastaju u prave male GENIJALCE

Kombinuju neke naizgled sasvim kontradiktorne medote ali mnogo može da se nauči od njih.

Porodica
Autor:
7 PRAVILA PO KOJIMA JEVREJI VASPITAVAJU SVOJU DECU: Pomoću ovih metoda oni izrastaju u prave male GENIJALCE
7 pravila po kojima Jevreji vaspitavaju decu, Foto: Shutterstock

Ljubav jevrejskih roditelja prema njihovoj deci ne poznaje granice. Izgleda da nijedna druga nacija nema takav kult dece. Psiholozi mogu da govore i o prednostima i manama takvog stava, međutim, definitivno, jevrejskoj deci ne nedostaje ljubavi i pažnje. Ovo su neka pravila vaspitavanja dece kojima se oni vode:

1. Ne prave komplekse deci

Jevrejska majka nikada neće reći, "Ti si loš", ona će reći, "Kako dobar dečko kao ti može da uradi tako glupu stvar?"

"Moje dete nema i ne može da ima mane" je stav jevrejskih majki. Možda ih one vide, ali niko drugi neće znati za to.

2. Razumna sloboda

Moderno jevrejsko obrazovanje kombinuje dve naizgled kontradiktorne stvari: slobodu deteta i krutost zahteva. U jevrejskim porodicama bojenje očevog pasoša majčinim karminom nije razlog zbog kog bi nešto trebalo zameriti detetu.

Teško obrazovanje počinje kada dete pređe granicu neprihvatljivog. U jevrejskoj porodici je sasvim ok da se malčinim parfemom naprskaju dvorišne mačke, ali ne možete tući baku po glavi.

3. Pohvalite dete iz bilo kog razloga

Mama uvek hvali svoje dete. Ova pohvala počinje rođenjem deteta. Jevrejska majka se divi i najmanjem uspehu, dostignućima bebe, čak i ako je to samo novi slog ili prvi crtež.

Svi prijatelji i poznanici će definitivno znati za ovo, i što je najvažnije, dete treba da vidi da ga hvale u prisustvu svih. Ako su detetova dostignuća ozbiljnija, onda se ne može bez dugih aplauza i pohvala cele porodice.

Ukoliko se obučimo da primetimo sve njihove dobre manifestacije kod dece, uključujući i "obične sitnice", i ohrabrimo ih u svakoj prilici, to može radikalno promeniti njihovo ponašanje.

Deca, Vaspitanje, Roditeljstvo
foto: Shutterstock

4. Visok stepen odgovornosti za ponašanje

Jevreji veruju da i najmanja reč izgovorena nesmotreno na brzinu i sitni prekršaj koji je počinio roditelj pred detetom može imati nepovratne posledice, stoga svojim primerom i veoma odgovornim ponašanjem u odnosu na sve što je rečeno i učinjeno, jevrejski roditelji vaspitavaju svoju decu.

5. Ljubav i poštovanje u porodici je ključ mentalnog zdravlja deteta

Jevrejska tradicija objašnjava da su osnova bilo koje porodice muž i žena - otac i majka. Zato se deca od ranog uzrasta moraju naučiti da je pažnja majke na oca i pažnju oca na majku uvek na prvom mestu.

Ako dete nauči da njegovi roditelji žive, pre svega, jedno za drugo, postaraće se da njihova veza bude prožeta poštovanjem, ljubavlju i negom, osećaće se zaštićeno. Uostalom, takvo ponašanje roditelja je odličan primer za praćenje. Ovakav odnos će pokušati da stvori u sopstvenoj porodici kada odraste.

Roditelji, roditelji i sin
foto: Shutterstock

6. Naučite da budete roditelji

Roditeljstvo počinje i pre rođenja deteta. Devojka, koja ulazi u brak, već je spremna da postane majka, nije naučena da "živi za sebe", njena glavna karijera su dom i porodica.

Ukoliko se u početku majčinstvo i očinstvo smatraju teretom, ograničenjem, onda će biti veoma teško odgajati dobro dete.

U nastojanju da odgajaju uspešnu, nezavisnu i čvrsto stabilnu decu, jevreji su razvili čitav sistem obrazovanja, sa kojim svako u Izraelu može da se upozna na posebnim kursevima za roditelje.

Deca, Igračke
foto: Shutterstock

Postoje slični kursevi u sinagogama i jevrejskim školama u mnogim gradovima širom sveta. Evo prvog zakona uspešnog obrazovanja - počinje sopstvenim vaspitanjem i obukom, sticanjem određenih profesija "žena i majka" i "muž i otac".

7. Naučite decu kako da pravilno upravljaju svojim vremenom

Jevrejska deca ne znaju šta su lenjost i dokono brbljanje u dvorištima: violina, engleski, matematika - sve u isto vreme i mnogo toga. Od ranog uzrasta deca su navikla na činjenicu da je normalno da budu stalno zauzeta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs