ŠTA SE DEŠAVA SA DETETOM OSTAVLJENOM U VRELOM AUTU: Agonija ravna paklu - ovo dobro upamtite

Mediji i društvene mreže su već godinama prepuni upozorenja da roditelji nikada, ali nikada na vrućinama ne ostavljaju decu u automobilu dok završavaju svoje obaveze.

Porodica
Autor:
ŠTA SE DEŠAVA SA DETETOM OSTAVLJENOM U VRELOM AUTU: Agonija ravna paklu - ovo dobro upamtite
Foto: Shutterstock

Jedan naučni magazin objavio je rad u kojem su došli do zaključka da za dete može biti kobno ako provede sat vremena u zatvorenom automobilu (a nekad čak i manje), koji se, nakon nekog vremena, pretvara u vrelu rernu. Mališani su, naime, mnogo osetljiviji na promene temperature nego odrasli, lakše se zagrevaju i mnogo se teže hlade. Oni, takođe, nisu u stanju da napuste automobil ukoliko im nije dobro.

dete, dete u kolima, dete vrucina
foto: Shutterstock

Kad dolazi do toplotnog udara

Naučnici su, uz savete lekara, izračunali da je telesna temperatura od 40 stepeni Celzijusa dovoljna da podstakne sve simptome toplotnog udara, koji onda mogu rezultirati prestankom rada organa, oštećenjima mozga ili smrću.

Eksperimenti su napravljeni na tri vrste različitih automobila koji su naizmenično parkirani tokom jula i avgusta, kad su vrućine napolju bile poprilično velike. Pratili su porast temperature i bavili se scenarijima na koji bi način ta temperatura uticala na organizam deteta.

Najviše vremena je bilo potrebno da se zagreje kombi, a najmanje mali automobili tamnih boja. U proseku je temperatura u vozilima parkiranim na suncu nakon sat vremena iznosila čak 46 stepeni Celzijusa, dok su volan, sedišta i prednji deo bili i topliji. Za to vreme u kolima koja su se nalazila u hladu temperatura je dosezala i do 37 stepeni.

dete, dete u kolima, dete vrucina
foto: Shutterstock

Deca nisu izdržljiva kao odrasli Nakon sat vremena na suncu i dva sata u hladu dete je, ako je ostavljeno u automobilu, u smrtnoj opasnosti. -Svima nam se barem jednom dogodilo da uđemo u vruć automobil i da ne možemo ni da dodirnemo volan. Zamislite kako je nežnom organizmu koji sedi tamo - kažu naučnici. Ishod, naravno, zavisi i od zdravlja i izdrljivosti deteta, vrste automobila i spoljašnje temperature.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs