život ili tavorenje

ZBOG STVARI KOJE RADITE SEBI STE NESPOSOBNI, A ZATO TAKO I ŽIVITE: Mnogi Srbi se često unazađuju SLEDEĆIM POSTUPCIMA

Neki postupci dovode do toga da nam se svaki dan čini uzaludnim. Promenite ih, kako oni vas ne bi zauvek promenili.

Porodica
Autor:
ZBOG STVARI KOJE RADITE SEBI STE NESPOSOBNI, A ZATO TAKO I ŽIVITE: Mnogi Srbi se često unazađuju SLEDEĆIM POSTUPCIMA
https://stil.kurir.rs/tag/131337/zrele-godine, Foto: Shutterstock

Svakom dođe vreme da svodi životne račune. Obično se to desi u zrelijim godinama, kad smo prešli trećinu veka, ili na nekoj prekretnici, koja nas trgne i tera da se vraćamo u prošlost. Najbolje prolaze oni koji se ne osvrću, ne žale ni za čim, ne kaju se i idu dalje. Takvi su omiljeni u društvu i čini se da im je život ispunjen.

Ipak, većina nas oseća da ne diše punim plućima, da samo tavorimo i da život koji živimo i nije život. Kažu da je karakter sudbina, pa ako je tako, moguće je da činimo greške koje nam kvare životnu radost. Postoje znakovi da nešto ne radimo kako treba. Možda ih nismo svesni, zato ukažimo barem na nekoliko njih.

Ne učite na greškama

Ako se na isti kamen sapletete više puta, stalno izvlačite deblji kraj u svemu što radite, onda ne uvažavate svoje loše iskustvo. Žalosno je stalno slušati: "Šta ću, takav/takva sam!" Tako ispada da ste nemoćni i da vam nema pomoći. Ako nešto ne promenite - i nema.

traćenje života
foto: Shutterstock

Ne vežbate volju

Volja nije urođena osobina, ona se stiče disciplinom, motivacijom i napornim radom. Tipična osobina nedostatka volje su reči: "Mrzi me". Mrzi vas da šetate, vežbate, izađete s prijateljima, da se doterate, da proverite zdravlje... Ako osetite bezvoljnost, naterajte sebe da svakoga dana makar pola sata radite ono što "ne volite". Izdržite taj trening volje da bi vam uživanje u onome što volite bilo draže.

Stalno kukate

Nema kraja vašim žalopojkama zbog bračnog druga, dece, šefa, nemaštine, komšija? Time ne samo što širite loše raspoloženje na one koji vas slušaju već šaljete poruku da ste nesposobni da išta rešite. To ne vodi ničemu. Ako već morate da se požalite, učinite to sa malo humora i duhovitosti i - neka to bude što ređe!

traćenje života
foto: Shutterstock

Govorite o sebi sa omalovažavanjem

Na svaku teškoću reagujete lošim prognozama. Nemate snage, preumorni ste, ne znate, ne možete da naučite, niste vi za to... Kad sebe toliko potcenjujete, sigurno je da nećete ni uspeti. Vodite računa šta pričate. Ubedite li sebe da zaista niste sposobni za nešto, vodićete život nesposobnog. Setite se reči: "Ti to možeš", koje se obično govore deci. Verujte u to.

Dozvolili ste žabokrečinu u glavi

Kad ne učite ništa novo, ne razvijate se, ne zanimaju vas promene, onda je vaš um zaparložen i vrtite se u začaranom krugu sopstvenih ograničenja. Vremenom ćete sve teže pratititi razgovore jer ne znate o čemu se radi. Pričaćete stalno jedno te isto, a i razmišljaćete o jednim te istim stvarima. Gledajte, slušajte, čitajte, savladajte nove sposobnosti i držite mozak zaposlenim. Život je lepši kad je u njemu više sadržaja i znanja. Što više, to bolje.

traćenje života
foto: Shutterstock

Ništa ne planirate

Danas je popularno reći da se ne živi ni juče ni sutra, već danas, u trenutku. Naravno da treba aktivno odživeti svakodnevicu, ali ne kao muva bez glave. Nemojte pustiti da vas život nosi kao slamku na vetru, bez cilja, plana i programa. Mora da postoji nešto čemu težite i o čemu sanjate što možete i da ispunite. Snovi vuku napred, a šta je budućnost nego život koji nas čeka.

Družite se s energetskim vampirima

Cilj svakog drugovanja je radost zajedništva, ali i uzbuđenje da ćete čuti nešto novo i obogatiti svoje znanje. To postaje nemoguće s prijateljima koji su se zaglavili, stali i ne mrdaju dalje od onog dana kad ste, recimo, završili srednju školu ili se napili na nekom rođendanu. Oni zapravo ne stoje u mestu, već duhom padaju, a vuku i vas na dno. Umoriće vas ista ploča koju vrte svaki put kad ste skupa, osećaćete se iscrpljeno, isceđeno i - duhovno opljačkano. Sklonite se od energetskih vampira, koliko god zajedničkih uspomena imali, i tražite ljude koji proširuju vidike, ne gnjave i ne dave. Razmena iskustava sa njima osvežiće i vaš život.

traćenje života
foto: Shutterstock

Trošite novac na nebitne stvari

Dešava se da ste nakupovali najnoviji telefon, televizor, automobil, nameštaj, garderobu, a u škripcu ste za osnovne životne potrebe. Razmislite da ipak malo prištedite, jer kolo sreće se okreće. Ne trošite novac na nebitne stvari, pogotovo ako ga nemate dovoljno. Za normalan život dovoljno je imati dom, hranu i ljubav. Nisu to male stvari, to je sve. Zahvalite bogu ako imate porodicu, zdravlje i toplinu koja vam puni srce. Jer kad ste toga gladni, sve će vam biti malo i pusto.

Zapustili ste izgled i zdravlje

Može se desiti da jednog dana ustanete i da vam se ne dopadne ono što vidite u ogledalu, kao ni zdravstveni izveštaj iz laboratorije. Nije samo lep izgled ono što će vas radovati u životu, već i psiha treba da bude zadovoljna. Nemojte biti debeli zbog zdravlja, neće vam prijati da se teško krećete, savijate i penjete uz stepenice. Promenite ishranu, hranite se zdravije, gladujte malo ako treba, vežbajte, hodajte, i videćete koliko će vam se raspoloženje popraviti. Morate imati i dobar san, jer on utiče na rad mozga. Ne smete zameniti dan za noć. Kad regulišete spavanje, budićete se kao drugi čovek.

traćenje života
foto: Shutterstock

Navukli ste se na mobilni

Telefon je korisna zanimacija da se informišete, zabavite, razmenite poruke i ponekad prekratite vreme. Međutim, kad vam pređe u naviku da neprekidno buljite u ekran, to je znak da ste postali zavisnik od te sprave i da na nju trošite dragoceno vreme. Umesto da se poigrate s decom, čitate knjigu ili radite nešto korisnije, vi ste obuzeti društvenim mrežama, porukama, šerovima... Ne živite tuđe živote, već svoj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs