EVO KADA TANTRUMI DOVODE DO POTEŠKOĆA U RAZVOJU: Stručnjak ističe da je OVO znak kad roditelj treba hitno da reaguje

Kako reagovati kad dete ima tantrum i kada je znak za uzbunu, otkriva savetnik za roditelje.

Porodica
Autor:
EVO KADA TANTRUMI DOVODE DO POTEŠKOĆA U RAZVOJU: Stručnjak ističe da je OVO znak kad roditelj treba hitno da reaguje
Kako reagovati kad se dete baca na pod i histeriše, Foto: Shutterstock

Tantrumi ili napadi besa su iznenadne promene raspoloženja koje su normalan deo odrastanja. Stručnjaci ukazuju da kroz ovu fazu prolazi 90 odsto mališana, a ono što je važno jeste prepoznati tantrume i reagovati na pravi način.

Momenti u kojima se dete baca na pod, udara glavom od različite površine mogu biti veoma neprijatni za roditelje. Međutim, vrlo je važno znati šta treba preduzeti kako bi se dete smirilo.

Savetnik za roditeljstvo, Tatjana Javorina objasnila je na svojim društvenim mrežama zašto dolazi do tantruma i kada je znak roditeljima za uzbunu.

Dete Plače
foto: Shutterstock

- Zato što deca ne umeju da na drugi način pokažu kako se osećaju. Ono što takođe svi roditelji treba da znaju jeste da je nešto što se zove tantrumi ili emocionalna neregulacija, to je razvojno očekivano da dete prođe kroz ovu fazu. Naravno, kod neke dece ova faza jeste burna i ovi tantrumi jesu dosta učestali. Kod neke dece oni prođu kroz plač ili neku drugu smireniju situaciju. Deca koja imaju tendenciju da se bacaju na pod, da vrište, da plaču, da udaraju i slične stvari to bi trebalo da se završi do uzrasta detea do 3 godine. Do tada se razvojno očekuje da bi dete trebalo da savlada šta da radi sa negativnim nadražajima koje može da oseti ili kako da nauči da komunicira kada mu se nešto ne dopada - objasnila je Tatjana i dodala bi roditelji trebalo da reaguju:

- Ukoliko deca i posle treće godine i dalje komuniciraju sa vama na ovaj način to znači da vi kao roditelj treba da preduzmete nešto povodom toga, a to jeste da naučite vaše dete šta da radi u tim momentima, jer plač, bacanje, udaranje posle treće godine mogu da dovedu do određenih poteškoća u njegovom razvoju.

5 "zlatnih" pravila za uspešno kanalisanje dečjeg besa

Ugledni pedijatar dr Mirjana Kolarek Karakaš objašnjava šta roditelji ne smeju da rade tokom detetovog ispada besa. Kako napominje, detetu mora da se dozvoli da iskaže bes, ali moramo da postavimo granice.

  1. Ne vičite na dete - nema efekta
  2. Ne smejte im se - omalovažavate njihova osećanja
  3. Ne imitirajte ih i ne rugajte im se - tako usvajaju obrazac ruganja drugoj deci
  4. Ne kažnjavajte ih - mogu da potiskuju osećanja kasnije u životu
  5. Ne nudite im nagradu da prestanu - tako se uče kako da manipulišu drugima

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs