KINESKA DECA IMAJU ČELIČNU DISCIPLINU: Ovu rečenicu nikad ne bi rekli, a roditelji snose posledice ako ih loše vaspitaju

Kako Kinezi vaspitavaju decu pa su tako poslušna i disciplinovana, mnogi se pitaju, a mi vam donosimo odgovor.

Porodica
17:01h Autor:
KINESKA DECA IMAJU ČELIČNU DISCIPLINU: Ovu rečenicu nikad ne bi rekli, a roditelji snose posledice ako ih loše vaspitaju
Kako Kinezi vaspitavaju decu, Foto: Shutterstock

Vaspitanje dece danas je veoma škakljiva tema budući da svedočimo raznim scenarijima koji se javljaju kao posledica lošeg vaspitanja. Od načina na koji se vaspitavaju deca zavisi to u kakve ljude će da izrastu i da li ćemo na njih moći da se oslonimo u starosti.

Živimo u svetu koji nam nameće mnoštvo obaveza i stresa, te nažalost, roditelji nemaju toliko vremena da se posvete deci. Takođe, borba za egzistenciju dovodi do otuđenja na globanom nivou.

Zanimljivo je da i geografski faktor ima ulogu u vaspitanju dece, te se metode dosta razlikuju od države do države. Kinezi su poznati kao disciplinovan narod čiji model ponašanja prepisuju i drugi. Pa hajde da vidimo kako to Kinezi vaspitavaju svoju decu i da li možemo i mi da naučimo nešto od njih.

Kinezi, vežba
foto: Profimedia

"Kinezi svoju decu ne vaspitavaju tako što im izražavaju pozitivne misli, već isključivo koristeći jezik negativnosti", objasnio je za Global tajms sociolog Univerziteta u Pekingu, Šia Šuelaun.

Takođe, takvo vaspitanje je, možda, i proizvod komunističke filozofije i Konfučijevog učenja koji nije ohrabrivao romantiku u porodici, već samo blizak odnos oca i sina, kao i braće.

Insistiralo se na tome da dela govore više od reči, a da je zajednički politički identitet važniji od emotivne i seksualne privlačnosti. Tako je u mnogim porodicama ostalo i danas, pa se reči ljubav, volim te i slično, smatraju besmislicama koje nemaju dublju vrednost.

U Kini odvikavaju decu od pelena ubrzo nakon rođenja

Dok se u većini zemalja u svetu deca odviknu od pelena između dve i tri godine, u Kini je situacija nešto drugačija. Naime, tamo roditelji odvikavaju decu od pelena i uče ih na samostalno obavljanje nužde već s nekoliko meseci.

Možda zvuči suludo, ali kineska deca su često „trenirana“ da obave nuždu kad začuju specifičan zvižduk, a to se u pravilu događa već od šestog do najkasnije devetog meseca.

Kinezi, Deca, kineska deca
foto: Shutterstock

U vrtićima ih uče kako treba da se ponašaju

Dok su oni mirno sedeli i čekali svoju vaspitačicu, nisu imali predstavu da će u njihovu učionicu ušetati maskirana nepoznata osoba. I dok u pokušavali da odgonetnu ko se krije iza misterioznog "čike", on je ušao među njih i jednom dečaku ponudio igračku. Kada je mališan to uzeo iz njegovih ruku, on ga je zgrabio i odneo u nepoznatom pravcu iako je on počeo da plače.

@iqtipsy #duet with @user4681551611595 This can terrify your kids but may help them one day #safekids #learning #educating #iqtipsy ♬ Review Phim - Paris Remix - Tài Muzik & TC Rmx

Ostala deca su počela da se okreću oko sebe i da jecaju, shvativši da su u opasnosti. Nepoznata osoba se ubrzo ponovo vratila i pokušala isto. Iako je delovalo da se neka deca dvoume i da bi rado prihvatila poklon, ona su držala prekrštene ruke i kategorički odbijala slatkiš ili igračku. Naučeni su da ništa ne uzimaju od nepoznate osobe, te na taj način svode manipulaciju nad njima na minimum.

Zakonske regulative

U nacrtu zakona o unapređenju porodičnog obrazovanja, roditeljima/starateljima će biti izrečena opomena i biti naređeno da prođu kroz programe usmeravanja porodičnog obrazovanja ako tužioci utvrde vrlo loše ili kriminalno ponašanje kod dece pod njihovom brigom.

"Postoji mnogo razloga da se adolescenti loše ponašaju, a neodgovarajući porodični odgoj ili njegov potpuni izostanak su glavni uzroci", rekao je Zang Tievei, portparol Komisije za zako

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs