MAJKA JE 59 GODINA SINA DRŽALA ZAKLJUČANOG U SOBI SA REŠETKAMA: Jeziva sudbina Draga iz Belog Manastira ledi krv

Drago je proveo više od pola veka svog života, zatvoren u sobi, sa rešetkama na prozoru.

Porodica
11:05h Autor:
MAJKA JE 59 GODINA SINA DRŽALA ZAKLJUČANOG U SOBI SA REŠETKAMA: Jeziva sudbina Draga iz Belog Manastira ledi krv
Majka 59 godina krila sina u sobi sa rešetkama, Foto: Shutterstock

Već smo pisali priču o devojci iz Franuske koju je majka 25 godina držala zaključanu na tavanu kuće, a jedna slična priča dogodila se i u našem susedstvu.

Iako je rođen 1948., Drago J. je ponovo počeo da postoji tek 2007. godine. Naime, sve do marta te godine, majka Veronika iz Belog Manastira, je Draga skrivala od sveta. Zaključan u sobi s rešetkama na prozoru, Drago je proveo tako više od pola veka života. Da apsurd bude veći, kuća strave bila je tek nekoliko stotina metara udaljena od belomanastirskog Centra za socijalni rad.

Majka je 59 godina skrivala sina
Majka je 59 godina skrivala sina foto: Profimedia

Iz male sobe, koja je bila ceo Dragin svet, nije bilo direktnog izlaza. Put ka izlazu u dvorište vodio je kroz kuhinju u kojoj je spavala njegova majka. Vrata te sobe bila su tokom dana uvek zaključana. Dragin zatvor bi tek uveče bio privremeno otvoren, piše Večernji list.

Stravična životna priča o nesrećnom Dragi koji je život proveo u kućnom zatvoru, bez ikakvog kontakta s vanjskim svetom, pre 16 je godina, potresla Baranju, ali i čitav region.

"Nevidljivi“ čovek, kako su ga tamošnji mediji nazvali, proveo je 59 godina svog života, sve vreme zatvoren u četiri zida. Svi su zaboravili, ili pak nisu ni znali da Drago postoji. S vremena na vreme, meštani su, noću, kada je bilo upaljeno svetlo, u kući viđali siluetu muškarca, ali nisu znali da je reč o sinu kojeg je majka, od ranog detinjstva, zatvorila u kuću, pomno ga skrivajući od sveta.

Niko iz sela nije znao da on postoji
Niko iz sela nije znao da on postoji foto: Profimedia

Susedi, s kojima su novinari razgovarali te 2007., tvrdili su da Dragu nikada nisu videli. Koliko ga je majka dobro skrivala potvrdio je i neverovatan podatak – Dragu nikada nije vidjela čak ni supruga njegovog brata, iako su prvih godina braka, živeli na istom kućnom broju i delili dvorište. Ukratko, šest decenija, nesrećni čovek zapravo nije postojao, jer za njega niko, osim par članova njegove najuže porodice, nije znao.

Niko od komšija nije znao da je Drago zaključan u kući
Niko od komšija nije znao da je Drago zaključan u kući foto: Profimedia

Кako se tada ispostavilo, Drago je bio najstariji sin Veronike i njenog supruga Ivana. Кao sasvim mali dečak se razboleo, pa su ga, kako su meštani pretpostavljali, od stida zatvorili u kuću, da ga više niko ne bi video.

Nakon što mu je otac umro, jedina osoba koju je Drago video i čuo poslednjih 20 godina zatočeništva bila je njegova majka. Nije imao kontakt sa svetom ni preko radija ni preko TV ekrana. Nije znao ni čemu služi kupatilo. Tek nakon smrti Dragine 87-godišnje majke Veronike, u februaru 2007. godine, strašna priča je izašla na videlo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs