SRBI ĆERKAMA MASOVNO DAJU OVA ARAPSKA IMENA: Misle da su STARA NARODNA, ali njihovo pravo značenje je totalno drugačije

Postoje 3 najučestalija arapska imena koja se masovno daju u Srbiji, a imaju posebno značenje.

Porodica
Autor:
SRBI ĆERKAMA MASOVNO DAJU OVA ARAPSKA IMENA: Misle da su STARA NARODNA, ali njihovo pravo značenje je totalno drugačije
Tri arapska imena koja se daju u Srbiji, Foto: Shutterstock

Izbor imena za novorođenče jedan je od najlepših zadataka skoro svakog roditelja. Većina njih, već unapred ima pripremljen spisak raznih imena, dok se sve učestalije prate trendovi.

Naime, danas retko ko deci daje starinska imena koja su nekada bila veoma učestala. Umesto toga, trude se da ime bude što neobičnije i originalnije kako bi se na taj način izdvojili.

Beba
Bebafoto: Shutterstock

Tri imena koja se u Srbiji često daju jesu arapska. Ljudi misle da su ona stara i narodna, ali istina je drugačija. Ova tri popularna imena se smatraju trendom u Srbiji, a istina je da zapravo potiču sa Bliskog Istoka. Trendovi se stalno menjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za devojčice koja imaju što neobičnija značenja, piše Espreso.

U nastavku vam otkrivamo tri najpopularnija imena koja se najčešće daju ženskoj deci u Srbiji, kao i njihova prelepa značenja:

Sara

Ime je izvedeno od reči sarai a znači kneginja, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna". Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u poslednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano devojčicama.

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim ćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilija, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od nemačke reči ermen - što znači ceo i univerzalan. Ovo ime je zaista prelepo za dete.

Hana

Ime Hana je arapskog porekla i ima značenje razumevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači "milost". Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzustepljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. veka je bilo umereno popularno ime u Češkoj i zemljama severne i centralne Evrope, a posebni u Nemačkoj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs