da li se slažete?

"FAKULTET JE SAMO GOMILA DOSADNIH DOMAĆIH ZADATAKA": 5 pravila kojih se Ilon Mask pridržava u vaspitavanju dece

Ilon Mask je ime koje diže veliku prašinu. O njegovim poslovnim odlukama, dostignućima i novcu najviše se govori, ali veliko interesovanje izaziva i njegov porodični život.

Porodica
Autor:
"FAKULTET JE SAMO GOMILA DOSADNIH DOMAĆIH ZADATAKA": 5 pravila kojih se Ilon Mask pridržava u vaspitavanju dece
Ilon Mask sa porodicom, Foto: Profimedia

Kada je pre dve godine svom detetu dao ime X Æ A-Xii, ceo svet je samo o tome pričao, a nedavno je javnost iznenadila vest da je Ilon prošle godine postao otac blizanaca sa svojom koleginicom iz kompanije Neuralink, pa je on sada zvanično otac - devetoro dece.

Kao i većina roditelja, Mask se takođe pridržava određenih pravila kada je u pitanju vaspitanje dece. Ovo su principi kojih se pridržava:

Učenje preko interneta

Njegov obrazovanju je veoma nekonvencionalan. Prošle godine je u jednom od intervju rekao da veruje da su njegova deca naučila više na internetu nego bilo gde drugde. „Mislim da su se moja deca uglavnom obrazovala na Jutjubu i Reditu. Naravno da su imala časove u školi, ali sudeći po količini vremena koje provode na internetu, mislim da odatle dolazi najveći deo njihovog znanja“, rekao je on.

Mask je otvoreni kritičar tradicionalnog obrazovanja. Jednom je izjavio da je fakultet samo gomila dosadnih domaćih zadataka, a poznato je i da od kandidata za posao u Tesli ne traži fakultetsku diplomu. „Mislim da su koledži mesta gde se ljudi zabavljaju i pokazuju da mogu da završe neke zadatke, ali to svakako nisu mesta gde oni nauče nešto“, rekao je Mask na jednoj konferenciji 2020.

Više knjiga manje video igrica

Ilonova ljubav prema video igricama u detinjstvu pomogla mu je da razvije strast za programiranjem, što mu je i te kako poslužilo u karijeri. Nije iznenađenje da su i njegova deca veliki entuzijasti za ovaj vid zabave. Iako direktor kompanije Tesla dozvoljava deci da biraju svoje hobije, on ima jedno strogo pravilo kada su u pitanju video igre.

Mas je, naime, u jednom intervjuu rekao da bi njegova deca trebalo da provode duplo više vremena čitajući knjige nego igrajući video igrice. Na ovaj način on ne ograničava njihove vreme koje provode u igranju video igrica, ali ipak pazi da istovremeno rade i druge stvari. Ilon kaže da je smislio ovo pravilo, kako bi izbegao stvaranje zavisnosti od različitih elektronskih uređaja kod svoje dece.

Teška iskustva su važna za uspeh

Ilon Mask veruje da se njegova deca moraju suočiti sa poteškoćama da bi postala uspešna. Lako je zaboraviti s obzirom na njegov trenutni status, ali milijarder se suočio sa mnogim izazovima tokom svog detinjstva. U školi su ga maltretirali do njegove petnaeste godine, a sa sedamnaest godina se preselio iz rodne Južne Afrike u Kanadu bez podrške roditelja.

Iako ovaj period u svom životu opisuje kao težak, Mask veruje da je zahvaljujući lekcijama koje je tada nučio danas to što jeste. Iz tog razloga, on ne želi da njegova deca tokom odrastanje ne dožive bar neka razočarenja i lične poraze, jer samo tako mogu da se pripreme za život.

Svest o zdravlju

Mask ohrabruje zdravu ishranu i zdrav život u svom domaćinstvu. Dadilja koja se svojevremeno brinula o njegovim trojkama otkrila je u TikTok video snimku da su milijarderova deca veoma zdrava. „Ova deca su tako mlada, a već brinu o zdravlju kao odrasli. Očekivala sam da žele brzu hranu ili drugu nezdravu hranu, međutim, oni su uvek predlagali da jedemo zdravu hranu za večeru“, izjavila je ona.

Dadilja je takođe otkrila da su se deca veoma lepo ponašala, pa ona pretpostavlja da je bonton takođe važan u Maskovoj porodici.

Aktivna uloga oca samo kad dete malo odraste

Mask je 2020. godine otkrio da ne igra veliku ulogu u podizanju svoje dece kada su veoma mala. Na rođenju njegovog sina X Æ A-Xii, rekao je: „Ne mogu mnogo da uradim trenutno. Grajms ima mnogo veću ulogu od mene trenutno. Kada beba poraste, biće više posla za mene”. On je tada rekao da je i u slučaju svoje druge dece, ostavio mamama i dadiljama da vode računa o njima za vreme prvih stadijuma njihovog razvoja, a aktivno se uključivao u njihovo odgajanje tek kasnije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs