SAVET MAJSTORA

AKO SE NE KORISTI PRAVILNO, BOJLER JE TEMPIRANA BOMBA: Pre nego što krenete na kupanje, obavezno uradite ovo!

Na ove 3 stvari posebno obratite pažnju

Porodica
Autor:
AKO SE NE KORISTI PRAVILNO, BOJLER JE TEMPIRANA BOMBA: Pre nego što krenete na kupanje, obavezno uradite ovo!
Foto: Shutterstock

Gluvo je doba noći, negde oko tri sata iza ponoći. Jak prasak poput eksplozije bombe probudio je Tijanu Dušej Ristev iz dubokog sna. Sa kreveta iz dnevne sobe imala je jasan pogled na vrata kupatila, ispod kojih je počelo da izlazi nešto nalik dimu.

„Uspaničila sam se, skočila iz kreveta i izašla na hodnik zgrade", priseća se novinarka iz Beograda neprijatnog događaja od pre osam godina.

Njen primer je samo jedan u nizu do kakve neprijatnosti može da dovede kvar bojlera, dok neka oštećenja, nažalost, mogu biti kobna i po ljudski život.

Kako bi se izbegli ovakve neželjeni događaji, stručnjaci i majstori, savetuju obavezno isključivanje bojlera pre kupanja, kao i redovno održavanje, čišćenje i servisiranje.

Na ove 3 stvari obavezno obratite pažnju pre nego što krenete na kupanje:

1. Termostat nikad na trojku

Čak iako je nov, bojler može da izove katrastofu ako je termostat podešen na trojku, kako bi se brže zagrejala voda. On uvek treba da bude na sredini kako bi bio bezbedan za korišćenje.

Bojler
foto: Profimedia

2. Obavezno isključiti bojler pre kupanja

Mnogi stanovici Srbije ne gase bojler pre ulaska u kadu i smatraju da je reč o nepotvrđenoj teoriji. Međutim, stručnjaci i majstori tvrde da bez obzira da li je polovan ili nov, bojler se mora isključiti pre kupanja.

„Dok je neko u kadi grejač može da probije, da crkne i preko vode, koja je odličan provodnik struje, strujno kolo bi se zatvorilo i, normalno, preko tela onoga ko je u kadi.

„To je automatski strujni udar, najčešće sa smrtnim ishodom", govori za BBC na srpskom Vasko Nenadović, majstor iz Beograda. Iako se to „u školi uči", njegovo iskustvo pokazuje da se slabo ko se toga pridržava.

3. Sigurnosno trojstvo

Svaki bojler ima tri sistema zaštite - radni termostat na kome se podešava temperatura, sigurnosni termostat, skriven u unutrašnjosti kazana, koji reaguje u slučaju da prvi zakaže i sigurnosni ventil na desnoj cevi za hladnu vodu.

Do havarije dolazi kada neki od ovih sistema zakaže.

Ukoliko kazaljka na termometru ostane zaglavljena u desnom, crvenom delu ili kroz slavinu umesto tople, teče vrela voda i izlazi para, to je znak da su termostati neispravni.

Kvar je na vidiku i kada curi ili kaplje voda iz sigurnosnog ventila, koji, kako kaže Nenadović, služi da „zaštiti kazan da ne eksplodira, regulišući pritisak".

„To su tri osnovne stvari koje svako može da vidi i da proceni da nešto nije u redu i tu odlaganja nema, odmah se poziva majstor ili se isključuje bojler na prekidaču", naglašava on.

Međutim, stanari uglavnom zovu majstore tek kada grejač prestane da radi.

Njegov kvar takođe može da uzrokuje i kamenac, kao i „nizak napon električnih mreža".

Bojler
foto: Profimedia

Preporuka majstora

Redovno servisiranje jedan je od recepata kako prenebregnuti neprijatne situacije do kojih može da dovede kvar na bojleru.

Podrazumeva čišćenje kamenca, ugradnju magnezijmske anode - šipka koja sakuplja kamenac i, ukoliko je potrebno, zamenu grejača.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs