Korisno je znati

Smanjite račune i sprečite kvar bojlera: Serviser savetuje kako pravilno da ga uključite!

Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje držati bojler stalno upaljenim. Naravno, sve zavisi od broja članova domaćinstva

Enterijer 12.09.2017. - 20:54h Autor: Narodnilijek.com
Foto: Shutterstock

Jedna od, čini se, nerešivih misterija je pitanje kada bojler troši najmanje struje – kada je stalno uključen ili kada se pali po potrebi?

 

Neko će vam reći da je mnogo racionalnije ostaviti bojler uključenim po ceo dan i noć, jer onda ne mora da greje svu vodu, već samo dogreva, drugi zagovaraju teoriju da je najbolje paliti ga po potrebi. A evo šta na tu dilemu kaže serviser ovih kućnih aparata.

 

Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje držati bojler stalno upaljenim. Naravno, sve zavisi od broja članova domaćinstva. Tako, ako je u pitanju samac ili bračni par, njima je racionalnije da bojler uključuju po potrebi. S druge strane, ako je u pitanju porodica sa većim brojem članova, njima je verovatno najzgodnije da bojler stalno bude uključen jer će u svakom trenutku nekom trebati voda.

 

U punu veš mašinu ubacila je aluminijumsku foliju: Malo ko zna ovu genijalnu caku! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Takođe, i namena bojlera igra veliku ulogu, ako je bojler namenjen samo za tuširanje, onda je smislenije da ga povremeno palite, a ako je u pitanju veliki protočni bojler koji koristite i u kuhinjske namene, onda ćete ga najverovatnije gasiti vrlo retko.

 

Dakle, štedljvije je ipak paliti ga po potrebi, i naravno, ako već pazite na štednju, trudite se da ga uključite u jeftinijoj tarifi.

 

Što se tiče produžavanja veka bojlera, kako objašnjava ovaj serviser, njemu je svejedno da li stalno radi ili ne, ukoliko su svi delovi u redu.

 

Da li isključujete aparate tokom grmljavine? Evo šta obavezno morate da uradite!

foto: Shutterstock

Caka koja, s druge strane, zaista pali jeste da termostat podesite na 55-60 podeoka. Neka najviša vrednost na koju ga nameštate bude eventualno 60. Ispod 55. podeoka se ne stvara kamenac. S druge strane, ako je termostat stalno podešen na 90, stvaraće se mnogo više kamenca, naročito u ovdašnjim uslovima budući da nam je voda tvrda.

 

Dakle, što se tiče uštede, ipak nemojte držati bojler stalno upaljenim, a kako biste mu produžili vek trajanja, obratite pažnju na termostat i čistite kamenac jednom godišnje.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...