Obratite pažnju

SINDROM MAJKE-VEŠTICE: Najopasniji tip roditelja! Ovo nijedna ćerka ne zaslužuje!

Ovo je priča o zavidnim majkama, a njihova zavist je upućena, verovali ili ne - ka njihovim ćerkama

Porodica
12:11h Autor:
SINDROM MAJKE-VEŠTICE: Najopasniji tip roditelja! Ovo nijedna ćerka ne zaslužuje!
Foto: Shutterstock

U zavist je zaista teško poverovati, posebno kada su u pitanju ćerke i majka. Ali kako Ana Kirianova piše u komentaru na svoj esej, to se događa prilično često. Ona primećuje da ako osoba ovo nije iskusila na sebi ili nema stručno znanje, može početi da daje neprihvatljive savete i sramotu. A u psihologiji i filozofiji postoji koncept „majke-veštice“ ... Majčinska mržnja je zavist. Teško je verovati u mržnju. I zavist. Ovo je mračna i tabu tema. O njoj se malo govori - nije običaj da se o tome govori.

"Mama je mnogo toga govorila svojoj devojčici. Uvredljivo. Uvredljivo. Obezvredila je svaki uspehe svoje ćerke. Iako se to možda dešava povremeno, to ne sme da se desi. Dala je oštre primedbe na njen izgled. To je uradila iz ljubavi, naravno. U obrazovne svrhe - objasnila je to svojoj ćerki. Sve dok jednog dana nije vrisnula na svoju krotku i poslušnu ćerku. Ćerka je kupila sebi haljinu.

Zaradila je i kupila je. Dobra, lepa haljina. A majka joj je rekla da haljina ne ide na ružne noge i nedostatak struka. I uopšte - čemu služe ove haljine? Svejedno, ona joj neće pomići da sebi stvori život. Ništa joj neće pomići, sve da se umota u nerc.

A ćerka je plakala i vikala: „Mama, zašto me mrziš?“ - možda se nadala da će je mama zagrliti i izviniti se. I reći će da je voli. Da joj samo želi dobro! Ne znam. Ali majka je odgovorila tihnim, besnim glasom: „jer ne moraš ni da se šminkaš ujutro - možeš tako da prođeš, mlada si! Činjenica je da ne moraš satima sedeti kod frizera - kosu jednostavno da počešljaš, gusta je i sjajna. Činjenica je da ne treba da ideš na masaže lica, ti nemaš bora. Činjenica je da ne treba da potrošite celu platu na kozmetičara. Zato što se ne trudiš da te muškarci gledaju. Zato što sve ovo nisi zaslužila! Sve si dobila besplatno! “- majka je dugo nabrajala razloge za mržnju, za zavist i dodala: „Požalićeš i zaplakaćeš!“ - iako ćerka nije učinila ništa loše, zbog čega bi moglo zažaliti ...

Ćerka je napustila dom i iznajmila kuću. Dešava se. Postoje zavidne majke koje ne mogu da podnesu procvat svoje ćerke. Ljubav zamenjuje zavist i takmičenje. Ali nemoguće je takmičiti se sa mladošću i lepotom; možete samo obezvrediti i uništiti ono što drugi ima. Otrovati radost i sreću.

Ovde se čovek može samo distancirati. Pokušajte da se setite dobrog, ako je odobro postojalo. Mračna osećanja lako zavladaju osobom. A zavist vas gura na loše reči i dela. Dešava se. Nezaslužena tajna mržnja je uvek zavist.

Autor teksta: Ana Kirianova, prevod Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs