Desilo se i to

Dan kada smo ubili Petra Pana: Bilo je to ovako...

Kažu, Petar će vam uništiti decu...Kažu širi rasizam, nasilje...

Porodica
Autor:
Dan kada smo ubili Petra Pana: Bilo je to ovako...
Foto: Shutterstock

Dizni je sa svoje platforme uklonio sledeće crtane filmove: Petar Pan, Knjiga o džungli, Maza i Lunja, Dambo, Mačke iz visokog društva - obrazloženje: ovi crtani filmovi su rasistički i sadrže neprihvatljive stereotipe!

Naime, Dambo je ukinut zbog vrana koje mu pomažu da leti, a one imaju "prenaglašene crnačke glasove".

Petar Pan navodno ismeva domorodačku kulturu, jer Indijance prikazuje kao ljude koji "pričaju nerazumljivim jezikom" i naziva ih "crvenokošci".

U Mazi i Lunji, sijamske mačke podgrevaju azijske stereotipe, a kralj Luj iz "Knjige o džungli" je "rasistička karikatura Afroamerikanca."

****

Kažu da je Petar Pan crtani koji širi nasilje, crtani koji širi rasizam, a ne znaju da je Petar Pan crtani koji decu širom sveta uči da maštaju, da mogu sve ako sanjaju, da, ako nemaš tatu i mamu, dobro je da imaš najboljeg druga.

Svaki put kada neki roditelj, sa svojom decom pogleda crtani o Petru Panu, on se ponovo podseti kako je dobro i poželjno opet biti dete. Sačuvati tu nit, tu senku, dobrote, naivnosti i mašte...

Danas, kada su deca izložena surovosti vesti sa kompjutera, televizora, pametnih telefona, sasvim je pogrešno reći da je Petar Pan taj koji im pokazuje šta je rasizam i šta je nasilje.

Kako sada otvoriti dečije poglede na svet i na to da je sve moguće, ako im ne dopustimo da pogledaju naučnofantastični crtani film?

Neće Petar zeznuti našu decu!

Zabranjujući Petra Pana, gadno ćemo zeznuti budućnost naše dece!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs