Običaji

Sveti Nikola vam nikad neće ispuniti ovu želju: Za to se, na današnji dan, ne molite!

Danas je Sveti Nikola, jedna od najvećih slava u Srbiji. Veruje se da će ovaj svetac ispuniti sve vaše želje, osim jedne

Porodica
Autor:
Sveti Nikola vam nikad neće ispuniti ovu želju: Za to se, na današnji dan, ne molite!
Foto: Shutterstock

Postoje i brojna svedočenja kako su molitve svetom Nikoli pomogle ljudima kada je reč o deci i njihovom zdravlju, sprečavanju nesreće, privlačenju uspeha...

Ipak, postoji jedna želja za koju se veruje da vam sveti Nikola nikad neće ispuniti, a to je želja za materijalnim bogatstvom.

Ovakve želje smatraju se pohlepnim, izuzev kada je reč o izuzetno siromašnim ljudima, u čijim molitvama je malo hrane, a ne automobili, skupa letovanja, kuće...

Želje koje počivaju na istinskoj dobroti i humanosti, a naročito lepe želje za druge, veruj se da sveti Nikola brzo ispunjava.

*****

Sveti Nikola je posna slava i tu ne sme da bude dileme. Ako slavite Svetog Nikolu kao zaštitnika svoga doma, obavezno spremite posnu trpezu. Opravdanja da je posna hrana skuplja od mrsne, su bezpotrebna, jer istinski vernici slavu ne slave zbog hrane i pića, već zbog sveće i slavskog žita.

Osim krsnog hleba, sveće i žita, ništa drugo nije obavezno. Na vama je da li ćete spremiti skroman ručak ili gozbu.

****

Na Svetog Nikolu svi moramo oprostiti grehe onima koji su nam se zamerili.

U Vizantiji je na Svetog Nikolu bio običaj da se na taj dan amnestiraju zatvorenici. U narodu postoji verovanje da će onome ko danas oprosti dug sledeća godina biti bogata i plodna.

Postoji i verovanje da danas ne treba nikoga podsećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

*****

Budući da je Sveti Nikola poznat i kao zaštitnik dece, od davnina je postojao običaj da se na dan kada se ovaj svetac slavi, daruju deca orasima, jabukama i slatkišima.

Tokom noći, dok deca spavaju, Sveti Nikola bi ima ostavio darove u cipele ili pokraj prozora. Deca bi naročito za taj dan, očistila svoje cipele i stavila ih blizu kreveta kako bi se ujutru prvo njima obradovala.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs