Epidemija korona virusa

Vaspitačica iz Beograda svim roditeljima: Ovih 10 saveta danas svako treba da pročita!

Virtuelni vrtići, učionice i sadržaji ne mogu da pruže osećaj pripadanja kao što može lični kontakt, poručuje vaspitačica i psiholog Bojana Đorđević

Porodica
12:07h Autor:
Vaspitačica iz Beograda svim roditeljima: Ovih 10 saveta danas svako treba da pročita!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Peti je dan vanrednog stanja u Srbiji zbog svetske epidemije korona virusa. Deca već celu radnu sedmicu ne idu u vrtiće, ali posvećeni vaspitači trude se da preko vajber i drugih internet grupa pomognu roditeljima da kvalitetno ispune vreme svoje dece tokom samoizolacije.

Osim zanimljivih dnevnih zadataka, vaspitačica i psiholog Bojana Đorđević ima i deset saveta za sve roditelje:

"Imam potrebu da vam kao psiholog napišem nekoliko reči, iako ste već naišli na bezbroj tekstova podrške i utehe. Ja ću biti kratka:

1. Ostanite povezani. Pozovite ljude koji su vam važni, dopisujte se, podelite zanimljive sadržaje, recepte.

2. Ako se vi ne plašite, možda se vaši bližnji plaše, ne insistirajte na viđanju, napravite šalu, ali ne omalovažavajte ničiji strah.

3. Pravite dnevne rasporede. To je važnije deci, ali važno je i vama.

Kako da za kratko vreme ojačate imunitet deteta: Uz ove cake povrće će im postati omiljena hrana!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

4. Vesti pratite jednom, najviše dva puta. Nisu sve informacije podjednako važne, mogu da vas zbune i pojačaju anksioznost.

5. Pokušajte da sa decom provedete u direktnom kontaktu neko vreme. Virtuelni vrtići, učionice i sadržaji ne mogu da pruže osećaj pripadanja kao što može lični kontakt.

7. Ako nekome kažete nešto ružno, ako budete grubi ili neprijatni, a shvatite da ste preterali, to i kažite i izvinite se.

8. Pušači, ne preterujte sa cigaretama, virus će proći, a pluća ostaju. Kuvajte redovno kako biste vodili računa i o tome šta jedete.

9. Posvađaćete se sa partnerom sigurno, ali ne potežite neke teme iz prošlosti, sada živimo za ovaj i za budući trenutak.

10. Ne ljutite se na sebe za stvari koje ne možete da promenite i ne očekujte od dece, partnera i prijatelja ono što ne mogu da ispune.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs