iSTRAŽIVANJA POKAZUJU

Moderni muškarci su za rodnu ravnopravnost: Samo im ne spominjite kućne poslove!

Najveće promene se dešavaju upravo u porodici

Porodica 22.02.2020. - 20:14h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Savremeni muškarci nemaju ništa protiv toga da njegova žena radi, plaća polovinu računa, samo da mu nikad ne spominje pranje suđa!

 

Nova istraživanja kompanije Galup pokazuje da žene u braku ili zajednici i dalje jedine održavaju kuću čistom, peru suđe, peglaju, same donose odluke šta da renoviraju, kuvaju i td. 

 

Muškarci imaj dva zaduženja: održavanje automobila u ispravnom stanju i sređivanje dvorišta! Tradicionalno muški posao, nema šta!

 

Kada je u pitanju briga o deci, istraživanje je pokazalo da je podela rada kod mladih bračnih parova, manje više jednaka, mada žene i dalje "vuku" veći deo posla. 

 

Ukoliko oba para zarađuju skoro istu sumu novca, veća je mogućnost da će muškarac "priskočiti" u pomoć prilikom pranja posuđa i brige o deci. 

 

Zanimljivo je to što su na pitanje ko obavlja najveći deo posla u domaćinstvu i muškarci i žene odgovorili da više rade u odnosu na njihovu drugu polovinu.

 

Istraživanje je pokazalo da na početku 2020. godine, žene drže više poslova u odnosu na muškarce, ali i stiču viši nivo obrazovanja od muškarca.

 

Bez obzira koliko su se izborile za jednakost izvan kuće, žene u kući i dalje obavljaju iste poslove kao što su to činile njihove bake i majke. 

 

"Mislim da dosta ima do stečenih stereotipa i toga šta pretpostavljamo da je naša uloga u kući - prilično je teško izazvati žene da se pokrenu i promene i to," rekla je Rebeka Horn, kandidat za rodne studije na Univerzitetu u Torontu. 

 

Skrivena priroda kućnih poslova osigurava da ne razgovaramo o nejednakosti na isti način kao što to radimo kada pričamo o platama ili nedostatku žena na liderskim pozicijama.

 

"Sve što žene rade kod kuće je nevidljivo i zbog toga teško je boriti se za njihova prava," navela je Horn.

 

Galupovo istraživanje je otkrilo da rod, a ne zarada oblikuje podelu posla u domaćinstvu, piše huffpost.com

 

Međutim, mnogi smatraju da se rodna ravnopravnost u kući može postići samo unutar porodice i prilikom vaspitanja mlađih generacija. 

Ako tokom kućnih poslova uključite sina isto kao i kćerku, već ste doprineli rodnoj ravnopravnosti.

 

Danas se sve više mladim devojkama govori kako mogu sve: od kuvanja do popravljanja automobila, ali da li se mladićima govori da mogu i oni sve: od popravke automobila do pranja posuđa?

 

Vreme je da i dečacima damo mogučnost da rade sve poslove jednako.

 

"Roditelji imaju priliku da modeliraju uloge značenje reči "dobar muškarac" i "dobra žena" u vezi života u kući," naveli su stručnjaci.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs