poslušajte ove savete

Najbolji recept za dobar odnos sa svekrvom: Ovih 12 stvari treba da zna svaka snajka!

Iako ponekad izgleda da je svekrva za sve kriva, nakon ovog teksta sigurno ćete sledeći put razmisliti pre nego što to pomislite

Porodica
14:38h Autor:
Najbolji recept za dobar odnos sa svekrvom: Ovih 12 stvari treba da zna svaka snajka!
Foto: Shutterstock

Odnos svekrve i snajke oduvek je bio problematičan.

Dosta je primera pravih toksičnih odnosa, ali često problemi mogu da se svedu na obični nesporazum ili inat.

Kako se ne bi odnos sa svekrvom pretvorio u pakao poslušajte ove savete. Ipak je ona samo jedno krhko ljudsko biće.

Trudila se koliko je mogla

Dok pokušavamo da izgradimo zdrav život sa svojim partnerom, često znamo da svu krivicu prebacimo na svekrvu na ženu koja ga nije naučila da bude uredan i da ima dobre navike.

Umesto da se svađate s njom, prihvatite činjenicu da ga je ona vaspitala najbolje što je mogla i znala u datim okolnostima.

Možda nije idealan muškarac, ali postao je dovoljno drag da s njim želite da delite sve. To znači da nije toliko grešila!

Važno: ako ga je majka zaista zlostavljala, potražite stručnu pomoć, ako je potrebno, da se izvučete od nemilih događaja iz prošlosti.

I ona je ljubomorna

Jednom ćete shvatiti da je veza između majke i deteta neobično jaka, te je svakoj majci teško da prihvati kako je pala na drugo mesto. Sasvim je prirodno da povremeno oseti malo ljubomore (ili čak besa) kad vas gleda kako se mazite ili pravite planove koji ne uključuju nju.

Nemojte da dozvolite da žena oseća da gubi sina, imajte razumevanja jer pomislite da to može i vama da se desi u budućnosti.

Svekrva iz pakla: Terala sina i snaju da joj naprave unuče, ovakvom odgovoru se nije nadala!

foto: Shutterstock

Razočarana je

Svi mi znamo da nije zdravo svoje neostvarene snove za budućnost prebaciti na svoju decu. Ali, možda je ona ipak godinama sanjala kako će izgledati njegov život, možda ima krute ideje o tome kakav bi trebalo da bude odnos sa svojom snajkom.

Ne predlažemo vam da se menjate da bi svekrva bila zadovoljna, ali pokušajte da je razumete.

Ona je njemu još uvek mama

Nemojte da nasedate na suludu modernu ideju da roditelji lako prihvataju da prestaju biti roditelji svom detetu kad napuni 18 godina.

Upravo zato što je i dalje majka svome sinu, ona misli da zna šta je za njega najbolje i ako mu nešto savetuje, ona to čini u najboljoj nameri.

Želi poštovanje

Bez obzira što vi o njoj mislite, ona je tog muškarca vaspitala i podigla na noge. Osim ako ga nije zlostavljala fizički ili psihički, ona zaslužuje poštovanje. Stoga, pokažite poštovanje, zaslužila je.

Svekrva je prva držala moje dete posle porođaja: Niko me ništa nije pitao, besna sam!

foto: Shutterstock

Ne može da čita misli

Kad ste s nekim često, lako mu je 'stati na žulj', a da toga niste ni svesni. Ako je vaša svekrva uradila nešto što vam smeta, možda toga nije ni svesna. Recite joj to ljubazno i zamolite je da to ne ponovi.

I nju je moguće povrediti

Iako vam možda izgleda kao večna kritičarka opsednuta kontrolisanjem vaših života, možda je njeno ponašanje posledica nekog nedavnog događaja u kojem si je povjedili, a da ni ne znate. Pokušajte to da saznate i ispravite.

Boji se što biste vi mogle da uradite

U dubini duše gotovo svake majke leži strah da bi se jednog dana mogla pojaviti osoba koja će joj 'oteti' dete. Kad malo bolje razmislite, videćete da taj strah nije neopravdan.

Postoji i strah da ćete je isključiti iz života njenih unuka. Neke svekrve postaju agresivne jer su uplašene da će im neko oduzeti ono najdragocenije. Pokušajte da je razumete.

Oseća se izgubljeno

S obzirom na to da se sasvim promenio odnos koji je imala sa sinom pre vas, ona se zapravo muči jer ne može da odredi ko je ona sad, gde je njeno mesto u životu.

Podstaknite svog partnera da s njom što više razgovara i pronađe načine da se oseća cenjeno i potrebno. Pozitivan stav uvek je dugoročno zdraviji i bolji.

Ne želi da se nađe između vas dvoje

Bez obzira da li ste u dobrim odnosima sa svekrvom ili ne, ona ne želi da stane između vas i partnera (a ako se to i dogodi, to nije zdravo!).

Nikad joj se nemojte žaliti na ponašanje njenog sina. Zamislite da se upetlja pa da on počne da se žali majci na vas. Njoj nije mesto u vašim svađama i toga se strogo pridržavajte.

26 stvari koje tvoja svekrva potajno misli, ali neće da kaže: Ovo će ti otvoriti oči!

foto: Shutterstock

Nije uvek ponosna na svog sina

Zamislite kako se oseća kad vidi da radi nešto što ona ne odobrava, što nije "naučio" kod kuće. Možda bi ona i želela i nešto da kaže, ali ne zna kako - nije lako davati savete odraslom sinu. Ali, čak i tada, ona će instinktivno braniti svog sina.

Savet stručnjaka: ako slučajno bude prisutna u trenutku neke vaše neugodne svađe i sazna za njegovo neprihvatljivo ponašanje, razgovarajte otvoreno s njom o tome. Biće vam svima lakše.

Potrudite se, ali i postavite granice

Poslednja stvar koja vam je potrebna dok pokušavate da osmislite zajednički život s partnerom upravo je svađa s njegovom mamom. Pogovoro ako imate decu. I zato treba sa njom da izgradite neku vrstu pristojnog odnosa uvažavanja.

Ali, oštro postavite granice - nemojte joj dopustiti da vas vređa pred decom ili sinom i da krši vaša pravila vaspitanja.

Potresna i poučna priča: Šta je svekrva doživela od svoje tri snaje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs