kako vam se dopada?

PRIMORSKA BAKA: Saznajte sve o novom MODNOM TRENDU koji je preplavio društvene mreže! (FOTO, VIDEO)

Kada je glumica En Hatavej na svom Instagram profilu objavila fotografiju na kojoj pozira odevena u slamnati šešir, klasičnu košulju na pruge i bele pantalone, bilo je jasno da je coastal grandmother trend zvanično uzeo maha.

Moda
Autor:
PRIMORSKA BAKA: Saznajte sve o novom MODNOM TRENDU koji je preplavio društvene mreže! (FOTO, VIDEO)
Meril Strip i Dajan Kiton, Foto: Profimedia

Nakon što je stil Cottagecore ili Dark Academia preplavio mreže pre nekoliko meseci, bilo je samo pitanje trenutka kada će se pojaviti zamena, koja će postati predmet članaka, stilskih vodiča, pa čak i naše naredne kupovine. I došlo je vreme – stil coastal grandmother (primorska baka) je stvarnost.

Leks Nikoleta (26) skovala je ovaj pojam na TikToku. Iako nije baka, niti živi na obali, ova kreatorka sadržaja prepoznala je estetiku zrelih žena s kućom u Hemptonu koje šetaju plažom pod zaštitom šešira, nose prozračnu odeću svetlih boja i uživaju za stolom s cvetnim aranžmanima i sveže ubranim proizvodima iz bašte. Isto ono što smo mogli da vidimo u filmovima rediteljke i scenaristkinje Nensi Majers.

Dajan Kiton, koja glumi primorsku baku iz udžbenika u jednom od svojih filmova, Somethingʼs Gotta Give, jedna je od najvećih ikona ovog trenda (a i sama je o tome objavila urnebesni video na svom Instagram nalogu). Tu je i Meril Strip u filmu Itʼs Complicated, odnosno, Riz Viterspun iz Big Little Lies, doduše u nešto mlađoj verziji. Osim fikcije, gde su sve te bogate dame belkinje, Opra Vinfri odražava osnovne principe koncepta pozirajući u vrtu svoje kuće u Montesitu u Kaliforniji.

Ukratko, primorska baka je prenaglašeni stereotip povlašćene zrele žene. I ne morate da budete dama u godinama ili imate kućicu na plaži da biste postali deo ovog klišea ili preuzeli njegovu estetiku. Prema rečima autorke ovog pojma, nije ni potrebno imati novca (iako se ponekad morate pretvarati da ga imate) da biste iskopirali stil primorske bake. Ako uživate u mirisu dobre sveće, idete rano na spavanje, volite da izađete na doručak uz kafu i radije šetate u kaftanu nego u uskoj haljini viđenoj u seriji Euphoria, uklapate se u zadate okvire.

Osim trenda stvorenog i konzumiranog, uglavnom, unutar TikToka, coastal grandmother ima svoj uticaj i u stvarnom svetu. Ostavljajući po strani elitističku konotaciju tog pojma, primorska baka sublimira ljubav prema književnim klubovima, kulinarskim emisijama, širokoj, udobnoj odeći, aromatičnom bilju, baštovanstvu i, povremeno, čaši omiljenog pića.

Uostalom, užitak je ponekad vratiti se notama Ete Džejms ili Nore Džouns i prepustiti se dobrom vinu, zar ne?

Paradoksalno, premda pojam potiče sa društvenih mreža i tamo pronalazi svoj uspeh i ekspanziju, on je i opravdanje za život van interneta. Gajenje biljaka, šetnje plažom, domaći obroci i ponovno povezivanje s prirodom neki su od omiljenih hobija i aktivnosti savršene primorske bake. Međutim, čak i takav, offline život, verovatno će, u nekom trenutku, naći put do Instagrama i drugih društvenih mreža.

Za početak je lepo da postoji, i mi bismo ga rado prigrlili.

Šta vi kažete?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs