obavezno pročitajte

NAUČITE SVE O KUPOVINI VINTIDŽ KOMADA: Gde se kupuje, kako se pronalaze blaga iz prošlosti? (FOTO)

Kupovina vintidž odeće je odličan način da pronađete jedinstvene odevne predmete. Nikad ne znate kakvo blago možete otkriti.

Moda
14:47h Autor:
NAUČITE SVE O KUPOVINI VINTIDŽ KOMADA: Gde se kupuje, kako se pronalaze blaga iz prošlosti? (FOTO)
Foto: Profimedia

Šta je to vintidž odeća?

Reč „vintage“ jednostavno znači „iz prošlosti“. Što se tiče odeće, predmeti stari preko 20 godina uglavnom se smatraju vintidž. (Starinska odeća je stara preko 100 godina.) Vintidž odeća je obično polovna (prethodno nošena). Predmeti koji oponašaju prošle trendove, bilo da su vintidž ili inspirisani vintidž-om, nazivaju se „retro“.

Gde kupiti vintidž odeću?

Mnogo je vrsta vintidž prodavnica odeće, od regularnih butika do prodavnica polovne robe.

Second-hand prodavnice: Second-hand trgovina je prodavnica koja obično prodaje polovnu odeću. Kada štedite, možete pronaći kvalitetni vintidž, ali možda ćete morati da pregledate mnoge rafove kako biste pronašli svoju veličinu i stil.

Vintidž butici: Butici pružaju izbor jedinstvene vintidž odeće koja prati određenu estetsku ili prošlu eru. Obično su mali, što znači da možete razviti odnos sa ljudima koji tamo rade. Butik može biti specijalizovan za vintidž visoku modu, ili bi mogao prodavati samo teksas.

Buvljak: Ako imate dovoljno sreće da u svom gradu imate veliki buvljak, to može biti odlično mesto za pronalaženje vintidž odeće. Ovakva pijaca je obično na otvorenom, a prodavci prodaju široku paletu predmeta, uključujući nameštaj i potpuno novu robu. Moraćete da potražite prodavce vintidž odeće, koji često imaju džinovske police sa nerazvrstanom polovnom odećom.

On-line: Postoji mnogo Internet prodavnica koje su se specijalizovale za prodaju vintidž odeće, često direktno od više prodavaca. Prednost kupovine vintidž odeće online je što možete da pretražite određene ključne pojmove kako biste pronašli tačno ono što tražite. Mana je što nećete moći isprobati predmet, a kupovina vintidž odeće preko Interneta gotovo je uvek skuplja od kupovine u prodavnicama.

Kako kupovati vintidž?

Vintidž kupovina je avantura i sa nekoliko jednostavnih veština možete razviti svoj vlastiti jedinstveni stil.

Budite otvorenog uma

Za razliku od prodavnica koje prodaju novu odeću svih veličina i boja, vintidž prodavnice su snabdevene jedinstvenim komadima. Ne idite u vintidž kupovinu ako tražite određenu stvar, jer je verovatno nećete naći.

Odredite vremensko ograničenje

Vintidž kupovina može biti neodoljiva, pogotovo ako kupujete u velikoj second-hand prodavnici ili na buvljaku. S obzirom na to da se prodavci retko organizuju prema stilu, najbolji način za pronalaženje skrivenog blaga je gledanje svakog pojedinačnog dela. Jedan od načina da se izbegne umor od kupovine je postavljanje vremenskog ograničenja. Uđite u second-hand prodavnicu na 30 minuta (ili sat vremena za iskusne kupce), pretražite što detaljnije možete i uputite se u kabinu za isprobavanje kada vam istekne vreme.

Isprobajte sve što vam se sviđa

Veličina između brendova se veoma razlikuje - posebno kada je reč o vintidž odeći. U prošlosti su veličine bile mnogo manje, a pored toga, pranje može smanjiti komade odeće. Što se tiče vintidž kupovine, veličina na etiketi je praktično beskorisna. Da biste znali da li odeća zaista odgovara, moraćete da je isprobate. U slučajevima kada kabina nije dostupna, na primer on-line ili na buvljacima, najbolje je da znate svoje mere. Pitajte on-line prodavce za tačne mere predmeta, a prilikom lične kupovine ponesite mali šnajderski metar kako biste mogli sami da ih merite.

Tražite nedostatke

Za razliku od nove odeće, na vintidž odeći često postoje nedostaci: mrlje, pukotine, dugmad koja nedostaju. Pre kupovine, temeljno pregledajte odevni predmet kako biste utvrdili da li ima nedostatke. Ako se zaljubite u neki od njih, zapitajte se da li možete da prevaziđete nedostatak ili će vam uvek smetati. Neke nedostatke je moguće otkloniti, poput predugačkih pantalona koje treba samo skratiti. Druge mane, poput oštećene svile, nažalost ne možete rešiti kod kuće. Ne očekujte da ćete moći sami ukloniti mrlje i ne kupujte predmete koji trebaju prepravljanje, osim ako zapravo možete vrlo lako da ih prepravite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs