Koliko stvari zapravo redovno nosite?

Vreme je za jesenje spremanje: Očistite ormar nepotrebnih odevnih predmeta!

Kreće novo godišnje doba, a za njim i potreba za novim počecima i čišćenjem

Moda
16:31h Autor:
Vreme je za jesenje spremanje: Očistite ormar nepotrebnih odevnih predmeta!
Foto: Shutterstock

Da li vam je ormar pun stvari ali imate osećaj da nemate ništa da obučete? Došlo je vreme je da očistite ormar od odevnih predmeta koji se samo gomilaju i prljaju, dok verovatno najčešće nosite par izabranih (i najudbonijih) odevnih komada.

Dok pomisao na čišćenje ormara i odvajanja stvari za bacanje verovatno većini žena stvara nervozu, na kraju ovog procesa bićete smireniji i opušteniji, i imaćete osećaj kao da vam je teret pao sa leđa. Zar nije bolje da vaša stara i zapostavljena odeća ode nekome kome je preko potrebna?

Ormar će svakako na kraju da bude uredniji i pregledniji, a u isto vreme ćete nekoga usrećiti.

  • Koje stvari prvo da izbacim?

Napravite selekciju stvari koje najviše nosite, zatim one koje nosite retko ali od kojih niste spremni da se oprostite, i potom stvari koje ste zaboravili da imate.

Prvo bi trebalo da lete najstarije stvari koje su vam premale, istrošene, nisu više vaš stil, ali koje čuvate zbog određenih sentimentalnih vrednosti. Tu spadaju i stvari koje nikada niste ni nosili, ali stalno gajite nadu da će dan premijere kad-tad doći.

Osvežite ormar bez trošenja para: Nova garderoba za nula dinara!

foto: Shutterstock

Majica koju ste nosili tokom srednje škole ili fakulteta, čiji nekada dugački rukavi sada idu do lakta? Vreme je da se oprostite od nje. Znamo da je nekada davno određena majca ili suknja predstavljala objekat divljenja i želje, ali to vreme je davno prošlo. Napravite mesta za nove stvari.

Ako ste posebno vezani za određene odevne predmete, napravite prostor u zabačenijem delu ormara ili sobe gde ćete sačuvati par komada koji nose emotvnu vrednost (pored venčanice).

  • Kako da znam da mi jednog dana neće biti žao što sam dala stvari?

Naravno da će vam biti žao kada gledajući stare slike naiđete na određeni džemper ili patike i zapline vas talas nostalgije i kažete sebi:

"Jao, zašto sam bacila baš taj sako koji sam nosila kada sam imala osamnaest godina? Naramenice se vraćaju u modu!"

Zapitajte se da li stvarno žalite za tim određenim odevnim predmetom koji je sigurno iznošen, i za koji verovatno postoji modernija zamena u radnjama, ili za vremenom kada ste ga nosili. Ne zaboravite da su ovakve vrste promena unapred dobra i zdrava stvar za vašu psihu!

foto: Profimedia
  • Zašto bih se uopšte odricala stvari? Sve mi ponekad zatreba!

Mnoge žene bi pomislile ovako nešto, ali istina je da većina najčešće nosi par odabranih komada, u skladu sa godišnjim dobima. Izvadite svaki komad odeće iz ormara - majce, džempere, donji veš, pantalone, suknje, haljine, tašne i obuću - zapitajte se koliko godina je star svaki komad, i kada ste ga poslednji put nosili.

Ako je odgovor na prvo pitanje više od deset, a na drugo više od pet, slobodno ih stavite u kesu za odlaganje.

  • Spremila sam stvari za odlaganje. Šta sad?

Postoji više opcija šta možete da uradite sa odećom koju ste odložili. Ako ne želite dalje da se bavite njome, odložite je uredno pored kontejnera. Na ovaj način kada je neko bude uzimao, neće biti uništena od prljavštine.

foto: Shutterstock

Vaša odeća i obuća će svakako nekome pomoći, i postoje opcije odlaganja odeće humanitarnim organizacijama poput Crvenog krsta. Raspitajte se koja je najbliža organizacija kojoj biste mogli da donirate odeću.

Pored toga, odeću možete i reciklirati. Postoje radnje u Beogradu gde možete odneti kesu sa odećom, koja će potom na bezbedan način biti reciklirana.

  • Uhvatila me je panika, nedostaju mi moje stvari!

Ako vam prvih dan ili dva nakon doniranja odeće bude bude mučio osećaj zbunjenosti - gde su moje stvari? Ko li ih sad nosi? - sve je u redu. I pored toga što nisu nošene godinama (ili nikad) određene stvari predstavljaju deo nas i naše okoline, ili barem nekada u prošlosti jesu.

Nakon toga, zapljusnuće vas neverovatan osećaj olakšanja i smirenosti - na prvi pogled, ormar će delovati kao nov! Stvari neće biti izgužvane i nagomilane, i napravićete mesta za nove. Pored toga, uradili ste dobro delo i nešto što vam ne treba dali nekome kome je preko potrebno!

Imate malo mesta u ormaru? Trik za uredan i sređen prostor koji će vas oduševiti!

(Viktorija Lukić / Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs