Ana Vintur

Jedina vladarka modne scene: Još uvek se nije odrekla krzna, predsednici se smenjuju, ona sve moćnija! (FOTO)

Pet američkih predsednika odradilo je svoje mandate (neki od njih i dvostruke), a urednica Ana Vintur nije se pomerila sa svog mesta glavne urednice američkog Voga. Za tih 30 godina nije promenila svoju uvek ispeglanu bob frizuru i velike sunčane naočare, ali je itekako promenila svet mode.

Moda
16:49h Autor:
Jedina vladarka modne scene: Još uvek se nije odrekla krzna, predsednici se smenjuju, ona sve moćnija! (FOTO)
Ana Vintur, Foto: Profimedia

"Njen je Vog mesto gde Bijonse razgovara o svom poreklu, a Tereza Mej nosi kožne pantalone", piše britanski Gardian o životnom projektu urednice koja je na glasu kao beskrajno moćna, ali ne preterano empatična i simpatična osoba. Iako su nedavno posebno intenzivno vrtele glasine da će Ana Vintur otići sa mesta glavne urednice i da će ‘kraljica napokon abdicirati’, pojavilo se ipak u medijima da će ona ostati na svom uredničkom mestu neodređeno dugo. Kada se o njoj govori svi koriste isključivo njeno ime, a nikada prezime, iako joj se niko osim njenog najužeg kruga ne obraća direktno. Vintur je veća od sezonskih trendova, a sama za reč trend kaže da je "prljava reč". Ona je ključni arhitekta estetike našeg doba, i u tome je tajna njene "meke moći". Moć kao takva joj je uvek bila važna jednako koliko i moda, a njen najveći uticaj je bio na odeću koju vidimo na televizijskim ekranima i naslovnim novina, ne na modnim pistama. Dve decenije prvih dama u šarenim kardiganima, milion jarkih haljina koje nose novinarke i televizijske ličnosti, čitava nova generacija britanskog plemstva koja nosi uske kapute koji prate linije tijela i cipele boje kože, to je sve Ana Vintur. Njen lični stil je sa druge strane gotovo nepromenjen tokom godina, reč je samo o nijansama, preferencijama u boji i dezenima.

"Neka vaš stil bude jedinstven vama, i prepoznatljiv drugima", rekla je jednom. Kada je toplo nosi majice zatvorenog dekoltea, i polukratkih rukava koji ističu ruke koje "oblikuje" svakodnevnim igranjem tenisa u pet ujutro sa ličnim trenerom. Ispod toga je suknja, i Manolo Blanik cipele potpetice srednje visine u boji bele kafe. Kad je hladno, nosi kaput-haljinu, najčešće s remenom, s čizmama do kolena. Kategorički odbija da nosi pantalone. Ne boji se boja, printova i velikih sunčanih naočara ili blještećih komada nakita. Uvek nosi samo najskuplju dizajnersku odeću, bili to američki ili evropski dizajneri. Amerikanci su joj nekad prigovarali kako je "previše evopska", ali i tome je uspešno odolela. Za događaje poput Met Gala bala gotovo uvek nosi Šanel, ponekada Guči ili Pradu. Praktično je jedina moćna osoba u modnom svetu koja se još uvek nije odrekla i ogradila od pravog krzna.

Iako ih sama nikada ne nosi, na svoju prvu naslovnu Voga Lakroiksovu jaknu s mnoštvom dragulja uparila je sa farmerkama koje od tada nisu izašle iz mode. "Donji deo tog kompleta nije dobro stajao manekenki, pa sam se odlučila za farmerke. To je zapravo bila čista slučajnost", iskrena je bila Vintur o svom "genijalnom" poduhvatu. Ona nije, što je netradicionalno za svet visoke mode, velika obožavateljka crne boje koja je, još uvek, sinonim za šik i eleganciju. Vintur ne nosi torbicu, već telefon u rukama . Jedan njen osmeh ili pokret glavom, navodno, mogu kolekciju da osude na propast ili je vinu u nebesa. Taj je pop-kulturni moment iskorišćen i u stvaranju antiheroine Mirande Prisl u knjizi/filmu "Đavo nosi Pradu".

Alfa ženku zaista ne poznaju i ne prate samo oni koji pobožno gledaju revije sa njujorškog Fešn vika, ona je širi fenomen, a time je i njen uticaj zapravo veći od samog Voga, modne insititucije na čijem je čelu.

Odobrila Ana Vintur: Prve fotografije venčanice ćerke kraljice mode! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs