ŠARMANTNI IV SEN LORAN JE ŽENE NAJVIŠE VOLEO DA VIDI U OVOME: 1 haljina koja od SVAKE žene pravi DAMU

Čuveni modni dizajner Iv Sen Loran, smatrao je da žene najlepše izgledaju u ovoj haljini, koja je u stanju da svaku ženu učini pravom damom.

Moda
ŠARMANTNI IV SEN LORAN JE ŽENE NAJVIŠE VOLEO DA VIDI U OVOME: 1 haljina koja od SVAKE žene pravi DAMU
Foto: Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tokom svog života Iv Sen Loran je promenio jezik mode, ohrabrujući žene širom sveta svojim moćnim i u isto vreme, zavodljivim dizajnom. Njegova velika prijateljica i muza, glumica Ketrin Denev, jednom je primetila: "Sen Loran dizajnira žene sa dvostrukim životom. Njegova odeća za dnevnu odeću pomaže ženama da uđu u svet pun stranaca. Omogućavaju joj da ide gde god želi bez izazivanja neželjene pažnje, zahvaljujući svom nekako muškom kvalitetu. Međutim, za veče, kada ona može da izabere svoje društvo, on je čini zavodljivom."

Iv Sen Loran je pored izvanredne i nepresušne maštovitosti i sposobnosti za modu, znao savršeno da se izrazi i istakne svoje viđenje.

Iv Sen Loran
foto: Jacques Violet / akg-images / Profimedia

"Visoka moda se sastoji od tajni koje se šapuću sa generacije na generaciju", izjavio je modni dizajner jednom prilikom. "Ako se u konfekciji odeća proizvodi prema standardnim veličinama, odeća visoke mode prilagođava se svakoj nesavršenosti kako bi je eliminisala." To je takođe njegova izjava, koja samo dokazuje sve navedeno.

Godine 1968. kada je njegova popularnost kao dizajnera dostigla vrhunac, rekao je: "Dakle, krunisali su me za kralja. Pogledajte šta se dogodilo drugim francuskim kraljevima."

No, uprkos svom pogledu na njegovu popularnost i umeće, Iv Sen Loran je ostao miljenik svoje domovine i sveta mode u celini.

Iv Sen Loran
foto: Louis-René Astre / akg-images / Profimedia

Iv Sen Loran je tokom svog radnog veka, imao mnogo kreacija, ali je samo jedna je, po njemu, bila u stanju da od svake žene napravi damu. To je naravno bila haljina u crnoj boji

U nastavku se osvrćemo na 10 nezaboravnih citata Iva Sena Lorana o modi, stilu, sreći i lepoti.

  1. "Najlepša odeća koja može da obuče ženu, su ruke muškarca kojeg voli. Ali za one koji nisu imali sreće da pronađu ovu sreću, tu sam ja."
  2. "Dobar model može unaprediti modu za deset godina."
  3. "Volim crnu jer afirmiše, dizajnira i stilizuje. Žena u crnoj haljini je potez olovkom."
  4. "Moda bledi, stil je večan."
  5. "Voleo bih da sam izmislio plave farmerke. Imaju izraz, skromnost, seksipil, jednostavnost: sve čemu se nadam u svojoj odeći."
  6. "Šanel je oslobodila žene, a ja sam ih osnažio."
  7. "Nikada ne smemo brkati eleganciju sa snobizmom."
  8. "Dobra odeća je pasoš za sreću."
  9. "Najlepša šminka je strast, ali kozmetiku je lakše kupiti."
  10. "Pokušao sam da pokažem da je moda umetnost. Zato sam sledio savet mog majstora Kristijana Diora i neprolaznu lekciju gospođice Šanel. Kreirao sam za svoju eru i pokušao sam da predvidim šta će biti sutra."
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs