IZABRANA JE BOJA KOJA ĆE OBELEŽITI MODNU SCENU 2024. GODINE: Dominiraće vam i u stanu i ormaru, obožavaćete je

Kao i svaku, tako će i ovu godinu obilježiti niz trendova, a neki od njih tiče se i boje koja će biti najpopularnija i koje će se najviše nositi

Moda
20:02h Autor:
IZABRANA JE BOJA KOJA ĆE OBELEŽITI MODNU SCENU 2024. GODINE: Dominiraće vam i u stanu i ormaru, obožavaćete je
Điđi Hadid, Foto: Shutterstock

Godinu pred nama će obeležiti nijansa "pič feza", zaključili su stručnjaci sa Panton instituta. Iako se na engleskom jeziku naziva breskva, u svakodnevnom govoru na srpskom jeziku, ovu boju nazivamo "boja kasije". Reč je o laganom voćnom tonu koji spaja mir i spokoj.

"Proživljavamo mnogo promena u našim životima i osećamo potrebu za bojom koja 'neguje'. To je topla i udobna nijansa, veoma taktilna. U ovakvim vremenima, taktilnost je izuzetno važna – želimo dodirnuti druge i okupiti ih u svom domu", izjavila je Litris Eismen, Pantonova stručnjakinja za boje, za CNN.

Boja
foto: Shutterstock

Nijanse boje kasije dominirale su modnim pistama na kojima su predstavljene kolekcije za proleće-leto 2024. godine, posebno istaknute u revijama modnih kuća iz Milana kao što su Guči, Žil Sander i Sportmaks. Glumica Hilari Daf nosila je nežnu haljinu Dočle i Gabana u boji kajsije na Oskarovoj zabavi u martu, inspirisanu donjim rubljem. Uskoro je i glumica Uma Turman u Pradinoj haljini iz zimske kolekcije, iste boje, zablistala na jednom događaju.

Boja
foto: Shutterstock

Međutim, izbor boje godine nije samo rezultat pregleda modnih pista i crvenih tepiha, kaže Eismen. Ona objašnjava da je ključni trenutak za boju kasije bio 2016. godine, kada je pevačica Bijonse poslednji put s blistavim efektom stajala na Met Gala događaju u haljini od lateksa s pufnastim rukavima, kreiranoj od strane modne kuće Živanši. Od tada se ova boja sve više pojavljuje na crvenom tepihu.

Boja
foto: Shutterstock

"Smatramo da je 'boja kasije' izuzetno nostalgična nijansa. Često se povezuje sa ženskom odećom, ali je postala i deo muškog garderobera i okoline. To, po mom mišljenju, svedoči o modernosti ove boje", izjavila je Litris Eismen.

Panton obeležava 25 godina od početka tradicije izbora boje godine. Daleke 1999. godine, boja koja je dominirala bila je "nebo plava".

"To je bilo divno vreme, puno nade i svih onih lepih osećanja kada razmišljate o budućnosti. Ipak, bilo je i straha da će svi satovi stati. To je bio naš izazov", priseća se Eismen.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs