Od brižit bardo do sijene miler

MODNE IKONE SU SLOŽNE: Kaput ovog dezena je najvažniji komad svake žene od STILA! (FOTO)

Mnogo je klasičnih kaputa koji su iz godine u godinu među trendovima sezone. Od kamel modela do onih po meri ili kariranih, ovaj odevni predmet svako izdanje podiže na viši nivo, laska svakoj dobi i kombinuje se s dobrim delom garderobe. Sve su to kvaliteti zbog kojih je dobro uložiti novac baš u ovakav komad. Ali, ako postoji jedan koji kao nijedan drugi zna izdržati protok vremena i osvojiti poznate dame različitih sfera života to je kaput leopard dezena.

Moda
Autor:
MODNE IKONE SU SLOŽNE: Kaput ovog dezena je najvažniji komad svake žene od STILA! (FOTO)
Aleksa Ćang, Foto: Profimedia

Ova šaru podsvesno povezujemo sa moći i sigurnošću. Pevačica i glumica Žozefina Bejker bila je jedna od prvih koja je zatražila kaput leopard printa. No, tek je 1950-ih Kristijan Dior odgovorio na zadatak i lansirao kolekciju, koja je dospela u sam vrh trendova.

Od tog trenutka brojne glumice, manekenke, pa čak i članice kraljevske porodice usudile su se da uvrste najupečatljiviji kaput od svih u svoje garderobere. Elizabeta II iznenadila je mnoge kada je 1962. prisustvovala konjskoj trci odevena u leopard kaput sa krznenim okovratnikom i manžetnama. Ova vremešna dama kombinaciju je zaokružila čizmama do članka i baršunastim šeširom, i time dala lični pečat svom stilu.

U svetu kinematografije, neke od najreprezentativnijih i najharizmatičnijih glumica takođe su ovaj odevni predmet učinile favoritom zimskog garderobera. Fotografije Elizabet Tejlor, Brižit Bardo i mnogih drugih to potvrđuju.

Čak su i ikone stila poput prve dame Džeki Kenedi, uvek elegantne vlasnice jedne od najboljih kolekcija kaputa, napravile mesta za ovaj svestrani odevni predmet u svom ormaru.

Kako drugačije, leopard kaput deo je i ulične mode, a stručnjaci su doneli sud o tome kako ga treba nositi da bismo iz njega izvukli najbolje. Osnove su mu najbolji saputnici – crna boja od glave do pete ili zvoncare uz bež džemper. Ali, tu nije kraj mogućnostima. Večernje izdanje s crnom ili crvenom haljinom kreira kontrast, a tu je i igranje na sigurno u vidu sportske varijante, koja je preplavila ulice metropola prethodne sezone.

U galeriji koja sledi, očekuju vas footgrafija najpoznatijih ikona stila koje bez ovog odevnog komada ne mogu da zamisle svoj garderober.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs