FOLK TRENDSETERI

OVE FOLK ZVEZDE SU POSTAVLJALE TRENDOVE: Nekada je sve bilo drugačije, svi su kopirali njihov stil!(FOTO/VIDEO)

Folk zvezde koje su nas učile stilu...

Moda
17:10h Autor:
OVE FOLK ZVEZDE SU POSTAVLJALE TRENDOVE: Nekada je sve bilo drugačije, svi su kopirali njihov stil!(FOTO/VIDEO)
Foto: Prinscreen / Youtube Vesna Zmijanac

Je l' možemo da prestanemo da kukamo kako je zbog narodnjaka "propao sistem pravih vrednosti" i samo uživamo u realno odličnoj muzici koju su ljudi stvarali i pevali? Osim toga što su istinske ikone naših prostora, folk zvezde su nas takođe učile stilu. Barem nekada - jer danas je ipak estetika folk muzike potpuno drugačija. Ipak, bilo je vremena kad su išli rame uz rame sa svetskim zvezdama, bar što se imidža tiče.

Danas kada ušetate u neko popularno beogradsko mesto gde se skuplja omladina – recimo u Cetinjsku ili Drugstore – imaćete malo osećaj kao da ste ušetali u spot folk zvezde iz osamdesetih ili devedesetih godina.

Moda je ciklična, a trendovi koji sada vladaju su dokaz za to. Na Instagram stranicama masovno se kupuje vintage odeća iz prošlih vremena, a najtraženije su glam osamdesete ili dizel devedesete. Komadi ove estetike se sada nose na svež, moderan način, ali su pravo blago kad ih nabavite – i garantuju da ćete izgledati kul.

A veliki stilski uticaj na sve nas, možda i nesvesno, izvršile su folk zvezde koje su slušali naši roditelji, a čije pesme znamo još od malih nogu. Danas ih rado slušamo, a kada na Jutjubu naletimo na njihove prastare spotove, to je zaista neverovatno otkriće.

Izgledali su potpuno drugačije nego pre nego što je sve zahvatila “turbo” estetika, i te kako su išli u korak sa svetom, a generalno su znali da iznesu svu tu odeću baš dobro. Jer ipak je sve do onoga ko odeću nosi, makar to bio običan džak.

Koje folk zvezde su nas učile stilu?

Džej Ramadanovski

Prvo treba odati modnu počast velikom Džeju, koji je u svojoj muzici spajao kafanu i fank – baš kao i u svom oblačenju u mladosti.

Begi pantalone, upečatljiv nakit, marame, košulje i jakne živopisnog dezena: ne, to nije popis garderobe beogradskog hipstera, nego Džeja glavom i bradom.

Džej je umeo da nosi neke stvarno lude kombinacije – kožni prsluk je bio njegov zaštitni znak i uvek dobra kapica. Takođe je jedan od retkih muškaraca na kom žute pantalone “piju vodu”.

A košulja koju je nosio na ovom nastupu danas bi bila dragocen komad – uz farmerke i dobre patike, realno biste bili faca (ako umete to da iznesete).

Samo pogledate jaknu koju nosi u ovom spotu s Lepom Brenom – ako vam izgleda poznato, to je zato što ste je videli u nekoj jesenjoj kolekciji high street brenda.

Jakna, rolka, farmerke i kačket – krademo od Džeja ovaj jesenji autfit.

Vesna Zmijanac

Uh, Vesna Zmijanac, jedna od najlepših žena naših prostora. Sa razlogom neispunjena želja tolikih generacija. Diva u svakom smislu.

Nosila je Vesna svašta, neretko je to ipak prelazilo granicu dobrog ukusa, ali imala je nezaboravne stilske momente.

Komad koji ćete sigurno danas ugledati u tržnom centru Vesna je nosila dalekih osamdesetih – u pitanju je pink haljinica s prorezima.

Takođe, ona je dobro znala kolika je moć dobrog odela – ovaj autfit bi bez ikakve prepravke dobro izgledao i danas.

Vesna i Slavko Banjac bili su epitom stila i elegancije u spotu za svoj veliki hit.

Pripijena crna haljina na kopčanje danas bi oduševila žene i sigurni smo da bi je rado nosile.

Lepa Brena

Najveća zvezda Jugoslavije morala je da bude i najveća trendseterka. Nema šta od tadašnje popularne odeće Lepa Brena nije nosila, a pronašli smo neka izdanja koja izgledaju jako moderno.

Recimo, seksi crvena haljina iz ovog spota čest je prizor u izlasku subotom, 2021. godine.

Beli bikini uparen sa futurističkim naočarama je čest stajling velikih zapadnih zvezda danas (recimo Džej Lo), a Brena je taj glamurozni fazon furala mnogo, mnogo ranije.

Iako je nosila uglavnom suknjice i haljinice, Brena ima i jedan jesenji svakodnevni autfit koji lako možete da kopirate.

Moderna tinejdžerka – mislite mlada Dara Bubamara?

Sigurno ste videli sledeću kombinaciju na ulici: biciklističke helanke, predimenzionirana majica, velike minđuše i naočare na glavi.

Popularan autfit današnjih modernih tinejdžerki je početkom devedesetih na presladak način nosila Dara Bubamara.

Y2K stil – mislite Ksenija Pajčin?

Sestre Hadid, klan Kardašijan – Džener i ostale najpopularnije žene svetske estrade trenutno furaju Y2K stil odevanja, koji je zapravo povratak ranim dvehiljaditim godinama.

Dok je u svetu tada harala Paris Hilton, kod nas je harala Ksenija Pajčin.

Komadi koji su se tada nosili jesu diskutabilni – da li je moralo sve da bude toliko plitko, a senka na očima toliko bela? Ipak, takva je bila moda, a Ksenija ju je i te kako pratila.

Ne znamo da li će zaživeti na našim ulicama, ali ako vam se dopada, znate gde da potražite inspiraciju.

Sinan, Mile i Ipče

Mnogi kažu da je Južni vetar najveći jugoslovenski bend, a to je vrlo verovatno i istina.

Teško je pomiriti modu i narodnjake koji su baš za “pod šatru”, međutim imali su i oni svojih stilskih momenata.

Sinan Sakić sa denim jaknom, Rej Ban naočarima i majicom koja slavi koleginicu Šemsu ovde izgleda kao rok zvezda.

Mile Kitić nosi jesenju bomber jaknu koja u modernoj verziji svake sezone bude po radnjama.

I najzad, najlepši narodni pevač svih vremena, koji nije baš imao dodira s modom, al to nije ni bitno – jer može da nas nauči esenciji stila, koja podrazumeva da i najsmešnije stvari možemo da iznesemo da izgledaju kul.

Imao je “mullet” frizuru, vrećasto odelo koje izgleda kao da ga je uzeo od ćaleta, a ipak je zračio tolikom harizmom da je jednostavno “šmekerica”.

Možda je to do načina na koji peva, odnosno kako nonšalantno pusti glas koji se neće ponoviti. Morali smo zato tekst da završimo ovim nastupom “Malog Ramba”, velikog Ipčeta Ahmedovskog.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs