elsa pereti

LEGENDARNA DIZAJNERKA PREMINULA U 80. GODINI: Njene kreacije su nosile najveće dive Holivuda! (FOTO)

Dizajnerka, filantropkinja i bivši model autorka je nekih kultnih komada nakita.

Moda
Autor:
LEGENDARNA DIZAJNERKA PREMINULA U 80. GODINI: Njene kreacije su nosile najveće dive Holivuda! (FOTO)
Elsa Pereti, Foto: Profimedia

Elsa Pereti rođena je u Firenci 1940., a osamostalivši se od porodice u ranim 20-ima započela je karijeru modela, prvo u Barseloni. 1968. stiže u Njujork i počinje da se kreće u modnim i umetničkim krugovima, pozira za Helmuta Njutona, druži se s kreativcima poput Endija Vorhla i poznatog dizajnera Halstona, za kojeg je počela da dizajnira nakit.

Serija o slavnom dizajneru i njegovom krugu je u pripremi i trebala bi se pojaviti na Netfliksu ove godine. Ulogu Halstona će tumačiti Ijan Mekgregor, a Elsu Pereti Rebeka Dajan. Halston je bio taj koji ju je predstavio članovima draguljarske kuće Tiffany & Co. i tako je započela saradnja koja je trajala preko 40 godina tokom koje je Pereti dizajnirala neke od kultnih komada nakita koji su imali udeo od 10% celokupnog profita te kompanije.

Elsa Pereti bila je emancipovana žena koja je dizajnirala za samostalne, savremene žene koje same biraju i kupuju savremeni nakit. Za Tiffany & Co. dizajnirala je 30 kolekcija, među kojima su i savremene kreacije poput ‘Diamonds by the Yard’ i ‘Bean pendants’. Najpoznatija je ‘Bone cuff‘ – narukvica koja je prošle godine proslavila pedeseti rođendan, a nosile su je brojne slavne žene – od Anđeline Džoli, Sare Džesike Parker i Gal Gadot u filmu ‘Wonder Woman 1984’.

Elsa Pereti
foto: Profimedia

Poslednjih nekoliko decenija živela je u Sant Marti Velu, malom gradu blizu Barselone i osim dizajnom nakita bavila se i humanitarnim radom: svojom Nando and Elsa Peretti Fondaciji podržavala je brojne inicijative, od zaštite okoline i ljudskih prava do edukacije i umetnosti. Svoja je razmišljanja o životu jednostavno sažela: ‘Biti dobar dizajner je lako. Biti dobar čovek, to je teško. Ali želim da pokušam.’

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs