saznajte više

Princeza Dajana nije podnosila Šanel i to iz veoma ličnih razloga: Komplikovan odnos je rešen tek krajem osamdesetih!

Iako je volela da promoviše britanske dizajnere, princeza Dajana obožavala je i odeću s inostranim potpisom pa je rado nosila brendove kao što su Versaće i Moskino. Ipak, teško se uspela ‘pomiriti‘ s francuskom modnom kućom, iz jednog vrlo ličnog razloga.

Moda
13:36h Autor:
Princeza Dajana nije podnosila Šanel i to iz veoma ličnih razloga: Komplikovan odnos je rešen tek krajem osamdesetih!
princeza Dajana, Foto: Profimedia

Kad je prošle nedelje na društvenim mrežama osvanula prva fotografija Kristen Strjuart u ulozi pokojne princeze Dajane, koju glumi u nadolazećem filmu "Spenser", mnoge je obožavatelje lejdi Di privukao izbor kostima.

Na fotografiji Kristen nosi crveni vintidž kaput kuće Šanel i crni šešir s tilom, a tim se stajlingom poziva na odevnu kombinaciju koju je princeza Dajana nosila na božićnoj misi 1993. godine, u doba kad je razmišljala o razvodu od princa Čarlsa.

Kristen Stjuart, koja će u nadolazećem fimu glumiti Dajanu u tom ključnom razdoblju, ambasadorka je modne kuće Šanel pa ne čudi što je kostimografkinja filma "zavirila" u arhivu te slavne modne kuće kako bi pronašla crveni kaput upravo iz tog perioda.

Ipak, fanovi su primetili kako je Šanel neobičan izbor iz dva razloga - Dajanin kaput na misi nije bio Šanel, a ona je imala izuzetno komplikovan odnos s tom kućom, i to iz zanimljivog razloga.

Naime, Lejdi Di bila je poznata po svom besprekornom stilu za modu, a urednica britanskog Voga često joj ju je savetovala, poput privatnog stiliste.

Dajana je podržavala britanske dizajnere, ali s velikom je strašću nosila i "strane", poput Moskina, Versaćea i Diora.

Ipak, Šanel je počela da nosi tek krajem osamdesetih, a to je činila "oprezno" i prilično retko.

Princ Čarls, Princeza Dajana
foto: Profimedia

Ljubomora jača od želje za modnim iskazivanjem

Princezi Dajani itekako su se svideli modeli koje je za kuću Šanel dizajnirao legendarni Karl Lagerfild, ali imala je velikih problema s - logom.

U snimljenim intervjuima koji se mogu čuti u dokumentarcu "Diana: In Her Own Words", koji se može gledati na Netfliksu, Dajana se priseća kako je jednog dana ugledala manžetne u obliku duplog slova C (logotop kuće Šanel) na zapešćima svog supruga, princa Čarlsa.

"Pitala sam ga: 'To si dobio od Kamile, zar ne?', a on je odgovorio: 'Da, u čemu je problem? To je samo poklon od prijateljice.'. Oh, kako smo se tada posvađali. Ljubomora, čista ljubomora. I bila je dobra ideja, to sa dva C, no ne tako pametna", ispričala je Dajana.

U isprepletenim slovima C, koje označavaju prva slova imena i prezimena Koko Šanel, Kamila i Čarls prepoznali su prva slova svojih imena, ali Dajani se to nikako nije svidelo, i zato joj je brend Šanel bio - odbojan.

Kako piše britanski Telegraf , više je Dajaninih modnih saradnika izjavilo kako je Dajana govorila da ne želi da nosi logo kuće Šanel. "To su Kamila i Čarls, znaš?", rekla je jednom svom stilisti.

"Opustila" se tek nakon posete Parizu 1998., gde je nosila crveni dugački kaput kuće Šanel kako bi odala počast francuskim dizajnerima, a kako se njen razvod priveo kraju, u devedesetima se odvažila na pastelne kostime s logom od kojeg joj se ranije stezalo srce.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs