promenite grudnjak odmah!

Imate bol u vratu, ramenima, rebrima? Velike su šanse da nosite grudnjak pogrešne veličine!

Da li skidate grudnjak čim stignete kući? Ako je odgovor “da”, niste jedini i imamo za vas jedno pitanje: da li ste svesni toga da grudnjak koji je odgovarajuć po modelu i veličini nikada ne sme da bude neudoban?

Moda
13:37h Autor:
Imate bol u vratu, ramenima, rebrima? Velike su šanse da nosite grudnjak pogrešne veličine!
Ešli Grejem, Foto: Profimedia

Studije sprovedene na ovu temu uglavnom dolaze od velikih brendova donjeg veša i teško se mogu nazvati naučnim ali većinom imaju rezultate koji su sve samo nisu sjajni. Po njima ispada da velik broj žena - čak i do 80% - nosi pogrešnu veličinu ili model grudnjaka. Već i sama činjenica da je ovo poprilično neudobno je dosta da se zamislimo, ali da li ste znali da na duge staze može i da izazove određene zdravstvene probleme?

Da, pogrešna veličina grudnjaka može da utiče na vaše zdravlje.

KAKO DA ZNATE DA LI NOSITE POGREŠNU VELIČINU GRUDNJAKA?

NERAVNINE NA SVE STRANE

Ovo je najočigledniji znak. Da li sa strane, napred ili na leđima - ukoliko grudnjak ne leži na telu bez problema, onda nije za vas. Razlog može biti pogrešan model ili pogrešna veličina ali u svakom slučaju vreme je da ga izbacite iz upotrebe.

ZAKOPČAVATE GA NA POSLEDNJU KOPČU

Potpora najvećim delom dolazi upravo od elastične trake koja ide oko grudnog koša, a ukoliko je uvek zategnuta na maksimum - nešto nije u redu. Kada kupujete grudnjak, on treba da leži i drži na najlabavijoj kukici/kopči pošto su one za jače zatezanje predviđene da ih koristite kada grudnjak od pranja i nošenja počne da se isteže.

BRETELE VAM SE UREZUJU U RAMENA

Težina grudi treba da bude ravnomerno raspoređena i na bretele, ne samo na traku. Ukoliko vam grudnjak ne stoji kako treba, imaćete crvene tragove na ramenima, a oni su znak da je potpora previše prebačena na bretele (i nije ravnomerna).

GRUDI VAM POSTANU IZIRITIRANE

Da li vam se dešava da dobijete crvenu liniju ispod grudi? Ovo se može desiti kada žica u njemu jednostavno nije oblika koji vam odgovara ili je grudnjak isuviše star pa se zaštita oko žice istanji ili se traka oko grudi toliko isteglila da ste je pretegli. U svakom slučaju, vreme je za nov grudnjak.

MORATE DA GA PODEŠAVATE U TOKU DANA

Nameštate grudnjak toku dana? Najverovatnije je da su vam korpe male ili velike, a moguće je i da traka oko grudi nije optimalno stegnuta.

GRUDI VAM “ISPADAJU” IZ GRUDNJAKA

Jasno je da, ako se ovo desi u radnji, ovakav grudnjak nećete ni kupiti - nadamo se - ali ukoliko se ovo dešava tokom nošenja takođe je vreme za veću veličinu korpe. Sa druge strane ukoliko imate “prazan prostor” između grudi i grudnjaka, a podešavanje bretela ne pomaže, probajte manju veličinu.

BOLOVI U VRATU I RAMENIMA

Grudnjaci sa većim korpama obično imaju i jače, deblje bretele kako bi se težina grudi ravnomerno rasporedila. Ukoliko ih previše zategnete te bretele će se useći u ramena i ova napetost može da se proširi i na vrat. Kada se ovo spoji sa satima sedenja ispred ekrana dobija se recept za ukočenost.

BOL U REBRIMA

Ovo se dešava ukoliko je grudnjak isuviše zategnut ali i ukoliko vam ne odgovara oblik žice koji se u njemu nalazi. Posebno često se dešava osobama kojima treba veća veličina korpi i znači da treba da promenite model, ne veličinu.

LOŠE DRŽANJE

Bolovi u vratu, ramenima i leđima dovode do sveopšteg lošeg držanja, a ono do drugih zdravstvenih problema.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs