Pet saveta

Ne dozvolite da se udaljite: Ovo je tajna bolje komunikacije sa partnerom!

Da li imate utisak da vam je ponestalo tema u razgovoru sa partnerom ili partnerkom, ili kao da ne uspevate jasno da prenesete ono što vam je na duši?

Ljubav i zavođenje
Autor:
Foto: Shutterstock

Ovo je čest problem u vezama, naročito dugim, a evo kako možete da ga rešite, korak po korak. Pet saveta omogućiće vam bolju komunikaciju i razumevanje, i dodatno vas zbližiti.

Nekada je i izbor tema problem, jer ne vole svi da pričaju o osećanjima. Ali jedna studija, sprovedena 2015. u Americi, dokazala je da se parovi više zbližavaju "svakodnevnim", običnim razgovorom.

Ćaskanje

Vremenske prilike, TV program ili druge naizgled beznačajne teme su svakako bezbedna teritorija ukoliko mislite da vam komunikacija nije na najvišem nivou. Terapeuti za veze navode primere studija u kojima je dokazano da ovi "mali" svakodnevni razgovori zapravo više čine za zdravlje veze od ozbiljnijih ili "teških" tema.

Razlog? Ponekada se isključimo kada nam partner ili partnerka prepričava neku svakodnevnu stvar, ali se u njihovom doživljaju toga kriju tragovi njihovih karaktera. Naizgled nezanimljivi detalji zapravo mogu da otkriju mnogo činjenica o tome kako vaš partner ili partnerka doživljava svet oko sebe.

Tajna našeg odnosa je otvoren brak: Poznata glumica šokirala priznanjem! (FOTO)

foto: Shutterstock

Podelite iskustvo

Psiholozi navode da se osećamo bliže drugima kada imamo zajednička iskustva koja možemo da podelimo. Ukoliko mislite da ste na ivici konflikta ili vam komunikacija u vezi ne štima baš najbolje, često razgovor o nečemu što ste zajedno doživeli – lepom ili ružnom, od juče ili od pre nekoliko godina – može da pomogne. Spolja, možda vam deluje da nije tako, ali "iznutra", podsvesno, taj razgovor će učiniti da se osećate bolje u društvu onog drugog i najvažnije, da želite da nastavite komunikaciju.

Interesantno je da zajednička iskustva čak ne moraju ni da se prepričaju, već samo dožive. Iznenadilo bi vas koliko jedan zajednički pogledani film ili šetnja mogu da učine za vezu.

4 najčešća mita o tome zašto žene varaju: Njihov primarni cilj je seksualno zadovoljstvo!

foto: Shutterstock

Pažljivo slušajte

Znate li za tehniku aktivnog slušanja? Kada partner ili partnerka pokušava nešto da vam kaže, nije dovoljno samo povremeno ubaciti "aha, da, da" ili slično. Važno je ne samo da slušate, već i da razumete i usvojite ono što stiže do vas. Ne prekidajte, ili ako želite da se ubacite, jasno zatražite dozvolu. Ako se ne slažete sa kompletnim izlaganjem partnera ili partnerke, pokažite da vam je stalo tako što ćete saslušati do kraja, pa tek tada izneti svoju verziju priče. Ako ste saslušali, zaslužujete istu pažnju i poštovanje prema svojoj strani priče.

Postavite pitanje…

…ali nemojte u startu pretpostaviti da znate odgovor i da je to nešto što ste čuli "milijardu" puta do sada. Saslušajte odgovor.

Vratite se na prethodne korake

Veza zahteva trud i ulaganje, i važno je da prethodne, "male" korake ponavljate više puta, kako bi dali rezultate. Da ponovimo – slušajte, pričajte, radite stvari zajedno i vaša veza će iz dana u dan postajati sve bolja.

Istinski pokazatelji ljubavi i razumevanja: 5 stvari o kojima razgovaraju samo srećni parovi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...