Da li se slažete?

Nauka potvrdila: Što manje radite ovo to vam je brak bolji!

Ovo važi samo za parove koji su dugo zajedno, a ne one koji se tek upoznaju

Ljubav i zavođenje
Autor:
Nauka potvrdila: Što manje radite ovo to vam je brak bolji!
Foto: Profimedia

Ako je verovati holandskim naučnicima, bolje je sedeti ćutke pored svog bračnog druga nego blebletati bez veze samo da bi se prekinula neprijatna tišina. Naime, ljudi koji su u zdravom odnosu neće umisliti da je partner ljut ili da nešto krije, jer ne osećaju nelagodu ako sede u tišini. Međutim, koncept prijatne tišine važi samo za parove koji su dugo zajedno, a ne i za one koji se tek upoznaju, a evo i kako su došli do ovog zaključka.

Naučna studija koja je urađena na Univerzitetu Groningen u Holandiji ukazuje da zatišje u razgovoru može da ima velike koristi ako partneri smatraju da su mentalno povezani. Parove su prvo pitali da li smatraju da je njihov odnos stabilan ili je moguć razlaz i da li su povezani sa svojim partnerima. Zatim su ih smestili u odvojene kabine i dali slušalice preko kojih su komunicirali. Pola ispitanika je pričalo bez prestanka dok je drugih 50 odsto parova pravilo kratku stanku tokom razgovora.

Postoji pet faza ljubavi: Većina parova stigne samo do treće, evo zašto!

foto: Profimedia

Kod ispitanika koji su prethodno rekli da misle da im je odnos izuzetno stabilan i siguran, kao i da osećaju povezanost sa svojim supružnikom nije bilo nikakve promene mišljenja iako im je razgovor bio prožet tišinom. Nažalost, ona druga polovina je bila uznemirena pa je promenila svoj stav o partneru i njihovom odnosu. Poenta je da partneri koji smatraju da su na istim talasnim dužinama nemaju potrebe da stalno govore jer se već dobro poznaju pa se i ćutke razumeju.

Očigledno da je za opštu dobrobit bolje da ćutite i dišete ko jedno nego da mužu prepričavate epizodu turske serije do detalja ili da ga slušate kako vam objašnjava da taj i taj fudbaler nema pojma iako vas to ni najmanje ne zanima. Zato jezik za zube i oprobajte se u povezivanju bez reči, jer može biti dragoceno iskustvo za vaš odnos.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs