U kojoj ste vi?

Postoji pet faza ljubavi: Većina parova stigne samo do treće, evo zašto!

Dajmondovi nivoi temelje se na 30 godina iskustva u proučavanju veza, a oni su sledeći

Ljubav i zavođenje
16:13h Autor:
Foto: Profimedia

Prema psihologu Džedu Dajmondu, postoji ukupno pet nivoa “ljubavi” kroz koje parovi prolaze. A ako kojim slučajem otkrijete da obično zapnete pre poslednje, nema straha, jer većina parova zapne na trećoj.

 

Dajmondovi nivoi temelje se na 30 godina iskustva u proučavanju veza, a oni su sledeći:

 

Zaljubljivanje
Poznato ili kao faza medenog meseca. U toj fazi sve svoje snove projektujemo na partnera. Slepi smo za njegove mane i oni su slika i prilika naših ideala. To se događa jer naši hormoni rade “prekovremeno”, a mi im u potpunosti verujemo. Upravo zbog toga ta faza ne traje večno.

 

Proglašavanje veze službenom

To je trenutak u kojem postajemo par. Neki se parovi u tom periodu useljavaju u zajednički stan ili čak počnu da planiraju budućnost. Osećamo se poput jedne celine, zaštićeno, željeno i uvereno da je naš partner prava osoba za nas, te da je naša veza “suđena”.

 

Prestanite da se opterećujete sitnicama: 10 stvari na koje muškarci neće ni obratiti pažnju!

foto: Profimedia

Razočaranje
I, evo nas. Faza kada sve prestane biti savršeno. Prema Dajmondu, ona je više povezana s povratkom naše sumnje, nego nekom specifičnom greškom našeg partnera. To je trenutak u kojem se pitamo hoćemo li mi i oni trajati zauvek. Razmišljamo o raskidu, jer nas odednom puno toga smeta. U ovoj fazi, kada nestanu one iluzije koju smo stvorili u fazi jedan, mnogi parovi okončavaju vezu.

 

Stvaranje “prave” i “trajne” ljubavi
Nema tačnog odgovora koji može reći kako preživeti treću fazu, no ako je preživimo, četvrta je toga vredna. Dajmond preporučuje da zatvorite oči i gurate dalje. Poenta je u razumevanju da naš partner nije savršena osoba, nego ona od krvi i mesa, što znači da ga moramo prihvatiti sa svim manama i vrlinama. To je ljubav.

 

Trenutak kad vaša veza počne da menja svet
Nakon što smo prebrodili teže razdoblje i spoznali da li je ta osoba ona s kojom ćemo nastaviti život, zajedničke dobre strane i slabosti naučimo da pretvorimo u nešto što nas povezuje. Više niste zajedno samo da ne budete sami, nego zato što imate zajednički cilj, bez obzira na to radi li se o poslu ili porodici. Odlučili ste da budete ravnopravni i ostvarite vaš zajednički san.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...