Ljubav i zaljubljenost

Zrela žena zna kako da se postavi prema muškarcu: Ne treba mi neko kome ja nisam potrebna!

Kada samovih 10 stvari shvatila, sama sebi pojasnila, ljubav je za mene postala radost
Ljubav i zavođenje
15:02h Autor:
Zrela žena zna kako da se postavi prema muškarcu: Ne treba mi neko kome ja nisam potrebna!
Foto: Profimedia / Ilustracija

Ljubav se u klasičnoj literaturi često prikazuje kao žrtva. Počevši od Romea i Julije, ljubavnici prolaze kroz razne patnje kako bi bili zajedno. Ne ostanu zajedno dugo, brzo raskinu ili čak umru. Ljubav ne dolazi lako, traži žrtvu, agoniju i neprestani očaj za jedan kratki trenutak sreće koji nikad ne potraje.

U mladosti sam čitala mnoge knjige o toj teškoj ljubavi i dugo je moj ljubavni život bio pun drame, suza i oproštaja. Činilo se da bez svega toga ljubav nije ljubav, već samo romansa. Na svu sreću, ugledala sam svetlo ili mi je jednostavno dosadilo da patim. Sad je ljubav za mene radost, bez žrtve.

To ne znači da zaboravljamo kako da volimo i da prestajemo da tražimo ljubav. Jednako kao i s 20, želimo ljubav, strast i vezu. Jednostavno razumemo da je zdrava veza uzajamna. Ili muškarac ima iste želje i prioritete kao mi, ili ne ostane zadugo u našem životu. Rečima Omara Hajama: "Ne treba mi neko kome ja nisam potrebna."

1. Čekanje njegove poruke ili poziva

Ili sama napišem poruku ili izbrišem iz imenika one koji su prezauzeti da bi mi odgovorili: "Žao mi je, ne mogu sada da razgovaram, zovem te čim stignem."

2. Izlazak na sastanak, na mesto i u vreme koje ne odgovara mom rasporedu

Kako bi sastanak bio dobar, mesto i vreme moraju da odgovaraju oboma. Ako muškarac nije zainteresovan da se prilagodi ženi, onda nije zainteresovan za ženu s kojom izlazi. Takav me muškarac ne zanima.

Prešle četrdesetu, nikad se nisu udavale: 6 žena otkriva kako stvarno izgleda samački život!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Oprostiti što je za rođendan ili nekim važnim povodom zaboravio poklon

Volim muškarce koji vole da troše novac na svoju ženu. Ljudi koji se ponašaju škrto prema ženama, obično su škrti sa svim drugim u životu. Neobraćanje pažnje na važne datume za mene znači neobraćanje pažnje na osobu s kojom jesi. Kad smo u nekoga zaljubljeni, tu osobu želimo razmaziti i ugađati joj. Sve što je važno njemu, postaje važno i meni. Ako nisi obziran, ako zaboraviš ili misliš da nije važno - možeš zaboraviti i moj broj.

4. Traženje opravdanja za muškarce koji nisu ispunjeni i uspešni

Ovo ne znači da od muškarca tražim samo novac. Ali ljubavna priča koja se temelji na siromaštvu i čistoj ljubavi nije životna priča zrele žene. Imale smo našu priliku za to kad smo imale 20 ili 30 godina. U četrdesetima imamo izgrađeni život i ne želimo kompromise.

5. Ćutanje o onom što mi se ne sviđa

Očigledno ne zagovaram stalno prigovaranje. Ali postoje neke stvari kojih druga osoba nije svesna zato što je on ta druga osoba. Ako ne volim brzinu i ona me plaši, neću ćutati i pretvarati se da me to zadivljuje. Smireno ću reći: "Molim te, uspori jer sam nervozna i uplašena."

6. Strah od postavljanja određenih pitanja

Nema problem da postavi pitanje na bilo koju temu i od svog muškarca nikada ne krije kada je nešto muči.

7. Pranje njegovog veša

Ne volim da perem veš. To mi je veliki teret, a ne želim za muškarca da radim ono što ne radim ni za sebe i što mi je teret. Ako me zaista voli – praće veš sam.

Da li je pristojno da žena posle 40-e nosi iscepane farmerke: Rasprava Srpkinja zapalila internet!

Foto: Profimedia / Ilustracija
Foto: Profimedia / Ilustracija

8. Zamena seksa s ljubavlju

Seks može biti povezan s ljubavlju, ali i ne mora. Za mene je ljubav pranje veša, sedenje u tišini ujutro jer ne volim da razgovaram, znati ime moje mačke i koliko šećera stavljam u kafu, doneti buket sveća ili mi doći i popraviti slavinu. Ako ovoga nema, a seksa ima - to znači da smo prijatelji s povlasticama.

9. Ljubomora na prijateljicu ili koleginicu s posla

Ili decu iz prošle veze… Ako me muškarac voli, ima vremena za mene. Uključi me u svoj natrpani raspored između sastanaka, putovanja, fudbalskih utakmica s prijateljima i pecanja sa sinom. Zato jer i ja imam ispunjen život. Ako oboje nađemo vreme jedno za drugo – sve je u redu, u vezi smo. Ako se ja trudim da nađem vreme, a muškarac je stalno zauzet, to je očigledan znak da treba da tražim drugog.

10. Pokušaj da izgledam što bolje zbog njega

Baš naprotiv, na prvom sastanku sam često direktna, više cinična i neprijatna. Ne oklevam da pričam i o svojim problemima i teškoćama. Oni koji su stvarno zainteresovani potrudiće se da pogledaju dublje od toga.

Gorica Nešović (52): Sad sam u najlepšim godinama, nema isčuđavanja kad se nešto desi!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs