Neke stvari se ipak ne menjaju

Ko se hvata za novčanik u seksualno oslobođenoj 2013-oj?

Za mnoge žene je ideja da moraju da žive život po muškim pravilima ravna najgorem prokletstvu
Ljubav i zavođenje
05:30h Autor:
Ko se hvata za novčanik u seksualno oslobođenoj 2013-oj?
Foto: Thinkstock

Kada se radi o muško – ženskim odosima, mnoge moderne dame same odlučuju da igraju pasivnu i tradicionalnu ulogu u svom privatnom životu.

To nije nigde toliko očigledno kao kada je reč o novcu. Razgovor o parama je i dalje tabu tema u većini situacija.

Žene se često osećaju neprijatno ukoliko zarađuju više od svog partnera, a mnoge od njih tvrde da čak ne bi ni volele da dobiju, recimo, povišicu na poslu, jer bi smatrale da bi se u tom slučaju njihove jače polovine osećale ugroženo.

U svakodnevnom svetu, najočigledniji primer novčanih nejednakosti je plaćanje računa prilikom prvog izlaska. Čak i ako pripadnice lepšeg pola krenu da se hvataju za račun, to je najčešće dobro uvežbana predstava.

Žene tvrde da žele da budu jednake u svakom pogledu, ali ako ih nesrećni mladić sa kojim je neka od njih izašla, ne znajući za pravila, pusti da plati račun, biće predmet njenog zgražavanja i naklapanja sa drugaricama, verovatno neće dočekati drugi sastanak.

Istraživanje koje je objavio britanski Gardijan pokazuje da je situacija ovakva i van naše zemlje. Ankete su pokazale da 84 odsto muškaraca i 58 odsto žena priznaje da je muškarac taj koji pokriva troškove izlazaka dugo nakon prvog viđanja.

Ipak, da situacija nije tako crna pokazuje podatak da je 75 odsto muškaraca i 83 odsto žena izjavilo da obično dele troškove ako su u vezi šest meseci i više.

Oko 57 odsto žena priznaje da je izvuklo novčanik na prvom sastanku, ali čak 39 odsto priznaje da je to učinilo samo da bi im gospodin sa kojim su izašle rekao da ga vrati u tašnu.

Skoro polovina ispitanih žena (44 odsto) reklo je da bi bile izuzetno potresene ako bi shvatile da muškarac uopšte očekuje da ona plati deo računa.

Što je interesantno, čak 64 odsto muškaraca koji su učestvovali u ovom istraživanju reklo je da bi žene trebalo da finansijski učestvju u ljubavnoj vezi, a 44 odsto njih bi ostavilo ženu koja ne želi da plaća račune.

Ipak, 76 odsto muškaraca osećalo bi se izuzetno loše ako bi žena platila račun.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs