Večita dilema

Ako vas je jednom prevario, hoće li opet?

Teško je predvideti da li će neko opet uraditi istu stvar. Ali, ono što možete da učinite i da olakšate sebi prilikom donošenja odluke o tome vredi li pružiti drugu šansu ili ne je da postavite nekoliko pitanja
Ljubav i zavođenje
13:44h
Ako vas je jednom prevario, hoće li opet?
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Često se postavlja pitanje da li je pogrešno oprostiti muškarcu ako je jednom prevario svoju partnerku, a stručnjak za veze Trejsi Koks (Tracey Cox) pokušala je da da odgovor na to. Da li je jednom preljubnik – uvek preljubnik, pitanje je na koje Trejsi pokušava da nađe odgovor. Međutim, ovu zagonetku nije tako jednostavno rešiti jer muškarci varaju zbog različitih razloga.

Ako prevarena žena pokušava da odluči da li će da oprosti svom partneru preljubu i pružiti mu drugu šansu, prvo pitanje koje treba da postavi je zašto je on počinio preljubu.

Neki varaju da bi privukli pažnju svoje partnerke. Muškarac ako je u vezi sa nekim ko je posvećen svojoj karijeri ili je nedostupan, prevara je način da se privuče njena pažnja, pa kao da žele da im poruče: "Ako me voliš i ako ti je stalo, obrati pažnju na mene".

“Uzvratiću ti preljubom”, takođe je jedan od uobičajenih razloga mnogih preljubnika. Ako ste prevarili partnera ili uradili nešto drugo i povredili ga, možda će se osvetiti prevarom.

Osim toga, ako neko u vezi očajnički pokušava da partneru stavi do znanja da je nesrećan, prevara je u tom slučaju poziv u pomoć za spas veze.

Preljuba zbog navedenih razloga je drugačija od prevare podstaknute time što monogamija ne donosi previše uzbuđenja kao nešto novo i zabranjeno. Teško je predvideti da li će neko opet uraditi istu stvar. Ali, ono što možete da učinite i da olakšate sebi prilikom donošenja odluke o tome vredi li pružiti drugu šansu ili ne jeste da postavite nekoliko pitanja.

Šta stoji iza preljube? Ako su bili preljubnici u svakoj vezi i bilo im je oprošteno, zašto bi to prestali da rade?

Osoba koja vara u svakoj vezi ne vidi ništa loše u tome, iako to drugoj osobi čini loše. Ako je partner i pre varao, verovatno će to nastaviti da radi.

Postoji još pitanja na koja bi trebalo da pokušate da saznate odgovor, kao na primer: "Vredi li vaša veza truda?", "Koliko je preljubniku žao što je počinio preljubu?", "Prihvata li to koliko je povredio drugu osobu i šta je spreman da preduzme?"

Ako odlučite da preljubniku date drugu šansu dobro razmislite o svim pitanjima i odgovorima i budite sigurni u odluku.

Potrebno je staviti do znanja da ćete odmah otići ako se preljuba ponovi, a ako ste već oprostili i to se ponovilo – odustanite od te veze.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs