Izbegnite bračne zamke

Ovo su 3 uobičajene bračne greške koje vode do razvoda

Osim varanja, nedostatak sebičluka, negativnost i gubitak neseksualne intimnosti mogu vaš toliko iščekivani život u dvoje dovesti do nesrećnog kraja
Ljubav i zavođenje
03:52h Autor:
Ovo su 3 uobičajene bračne greške koje vode do razvoda

Svi znamo da varanje i svađanje vodi do razvoda, ali šta je sa altruizmom ili nedostatkom zagrljaja? Ponašanje poput varanja, manifestacija je dubljih bračnih obrazaca koji uništavaju brakove.

1. AltruizamAltruizam ili nedostatak sebičnosti ili, čak, i požrtvovanost zvuči kao dobra stvar u vezi. Utešno je znati da će vaš partner učiniti sve da vas zaštiti i da vam pomogne, a i vi biste isto učinili za njega. Na žalost, altruizam može biti i štetan. Najsrećniji brakovi su oni u kojima oba partnera osećaju da su njihove potrebe i želje uvažavane. Trebalo bi da se sećaju kao da su važne stavke te zajednice. Altruističko ponašanje negira tu važnost. Tokom vremena, ukoliko stalno budete potiskivali vlastite želje i potrebe zbog potreba partnera, dovešćete do neravnoteže moći u vezi, koja, čak i ako je dobrovoljna, može dovesti do depresije i ogorčenosti.

Izbegnite te bračne zamke. Neka partner bude svestan vaših potreba i želja, čak i ako mislite da stvar nije toliko velika. Želite na večeru u italijanski restoran, a vaš partner u kineski? Recite mu to! Ali to morate uraditi taktički.

2. NegativnostNegativnost je uzrok broj 1 stvaranja neprijatnog okruženja koje može naruštiti ceo brak. To uključuje male gestove od prevrtanja očima, zadirkivanja, sarkazma, znakova frustracije, kao i onih očitijih negativnih komentara poput omalovažavanja partnerovog mišljenja, ruganja, vređanja. Negativnost ruši poverenje i sigurnost koju bi partner trebalo da vam pruža. Dovedi do toga da više ne želite da budete u blizini jedno drugoga. Takođe, može biti okidač za svađe.

Pazite na vlastiti negativan verbalni i neverbalni govor, te pokušajte da ih u potpunosti uklonite. To ne znači da ne bi trebalo nikada da se naljutite ako je partner nešto učinio. Ali to učinite smirenim, neutralnim govorom. Objasnite mu koliko vas boli kada koristi negativnosti prema vama.

3. Gubitak neseksualne intimnostiS obzirom na to da fizička intimnost zavisi od toga koliko vam je prijatno sa partnerom, fizička privlačnost jedna je od prvih žrtava negativnosti u braku. To je nesreća, jer je fizička privlačnost osnova svakog braka. Nedostatak fizičke intimnosti može izazvati gubitak emocionalne intimnosti, povećavajući udaljenost u vezi, seksualne afere, a na kraju dovesti i do razvoda.

Fizička privlačnost je puno više od seksa. To je maženje, ljubljenje, grljenje, držanje za ruke... Novi parovi stralno pokazuju tu neseksualnu intimnost i to je znak da se privlače i da su zainteresirani jedno za drugo. Studije su pokazale da je neseksualna intimnost značajan činilac dugoročne bračne sreće. Ti topli, pozitivni, kontakti oslobađaju u telu istu hemikaliju kao i tokom seksa. Dok brak može biti dobar i bez seksualnog života (sve dok su oba partnera u tome saglasna), vrlo verovatno će se boriti ako nema i bilo kakve telesne intimnosti.

Taj problem je lako rešiti: zacrtajte sebi cilj da svakog dana partnera na pozitivan način dodirnete 10 puta. Potom povećavajte broj. S obzirom na to da vas telesni kontakti mogu učiniti senzualnijim, to može biti dobar način da i vaš seksualni život procveta.

Da li ste primetili nešto od navedenog i u vašem braku? Ne brinite. Zapravo, uočavanje ovih grešaka prvi je korak ka njihovom ispravljanju i stvaranju čvrste baze jake, srećne zajedničke budućnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs