Seks za zdraviji život

Još 10 razloga zašto je seks bitan

Svi znamo zbog čega volimo seks, a sada otkrivamo 10 načina na koji nas seks leči
Ljubav i zavođenje
15:32h
Još 10 razloga zašto je seks bitan
Foto: Shutterstock

Vođenje ljubavi nekoliko puta sedmično, osim užitka ima i brojne beneficije po zdravlje. Pa, pogledajmo o čemu je reč.

1. Seks jača imuni sistemUkoliko imate u svom okruženju osobu koja se retko razboli ili ste to možda baš vi, tajna može biti u redovnom upražnjavanju seksa. Dovoljno je da jednom do dva puta nedeljno vodite ljubav sa vašim partnerom i ojačaćete imuni sistem. Naime, seksualnim odnosom se povećava nivo antitela, odnosno imunoglobulina u organizmu koji je odgovoran za jačanje imuniteta. Dakle, više seksualnih aktivnosti, manje prehlada i drugih bolesti. Takođe, poznato je i da je jedna jabuka dnevno mera za zdravlje, na vama je izbor...

2. Seksom protiv stresaPoznato je da fizičke aktivnosti, kao što je joga, umanjuju stres. Seks je takođe jedna vrsta fizičke aktivnosti Iako u trenutku vrtoglavo dobrog seksualnog čina vaš krvni pritisak i te kako poraste, dokazano je da seksualni odnosi generalno snižavaju krvni pritisak i oslobađaju vas od stresa. Takođe, tokom intimnog odnosa sa partnerom vaše telo luči endorfin, hormon sreće.

3. Dobar je za zdravlje srcaIstaživanja pokazuju da je seks veoma dobar za srce. Naročito za muškarce - oni koji stupaju u seksualni odnos jednom nedeljno imaju manje šanse za srčani udar od onih koji seks upražnjavaju manje od jednog puta mesečno.

4. Odličan je za kvalitetan sanPoznato je da nakon sata provedenog u seks igrama u toplini vaše spavaće sobe, brže utonete u san. Dokazano je da ljudi koji imaju redovan seksualni život bolje spavaju.

5. Seks je prirodni ublaživač bolaNivo hormona oksitocina raste tokom seksualnog čina i dovodi do oslobađanja endorfina, koji ublažava bolove, poput glavobolje ili migrene. Takođe, povećava se dotok krvi u mozak, a samim tim i kiseonika.

6. Skida kilogrameVolite senviče, ali volite i seks. Jedno dodaje kilograme, drugo ih skida. Budite aktivni u spavaćoj sobi onoliko koliko ste aktivni i u kuhinji kada treba da se jede. Dokazano je da sat vremena seksa sagoreva 170 kalorija, dok 21 sat seks igara skida oko pola kilograma.

7. Seks čini da imate više samopouzdanja Glavna komponenta seksa jeste samopoštovanje. Ukoliko ste zadovolji vašim seksualnim životom, imaćete više samopouzdanja i volećete svoje telo, a naravno i obratno. Više samopoštovanja povlači i veću privlačnost, te ćete zasigurno zračiti većim seksepilom i biti privlačniji suprotnom polu.

8. Seks smanjuje rizik od dobijanja rakaIstraživanja pokazuju da je kod muškarca u 20-im godinama koji imaju redovniji seks (5 ili više puta nedeljno) manji rizik od dobijanja raka prostate. Takođe, kod devojaka seks smanjuje rizik od dobijanja raka dojke.

9. Seks jača vezuOksitocin je poznat i kao hormon ljubavi. Kada ste intimni sa svojim partnerom, jača se poverenje među vama i celokupna veza dobija notu stablnosti - više se vezujete za osobu sa kojom ste u vezi. Takođe, oksitocin je povezan i sa osećajem velikodušnosti, te se njemu možete zahvaliti na buketu cveća ili doručku u krevetu nakon strastvene noći.

10. Seks proizvodi više spermeNekoliko studija je pokazalo da muškarci koji imaju češći seks proizvode viće količine semena i zdravih spermatozoida od onih muškaraca koji mnogo ređe upražnjavaju seks.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs