BEZ KOMPROMISA

Sa njima nema kompromisa: 10 stvari o kojima se u ljubavnoj vezi (baš) nikada ne pregovara!

Postoje određene stvari oko kojih se u vezi može i mora postizati kompromis, ali postoje i one o kojima se jednostavno ne pregovara. One moraju biti sastavni deo svake veze, jer su ključne za njen kvalitet.

Ljubav i zavođenje
Autor:
Sa njima nema kompromisa: 10 stvari o kojima se u ljubavnoj vezi (baš) nikada ne pregovara!
Foto: Shutterstock

1. Predanost

Važno je da oba partnera budu spremna na predanost. Ponekad je potrebno uložiti puno truda u fukncioniranje veze, a taj trud mora biti obostran. Tačnije, predanost vezi i rad na odnosu mora biti obostran, jer jedino tako veza može napredovati. Ako se samo jedna strana trudi, a druga odmaže, veza neće imati svetlu budućnost.

2. Naklonost

Može biti fizička i emocionalna, a obe su podjednako važne za vezu. Ono što se ceni su male stvari kojima se privrženost, odnosno naklonost pokazuje, a među njima su, na primer, držanje za ruke i neočekivani mali komplimenti. Redovnim iskazivanjem naklonosti pokazujemo partneru koliko nam je važan, a isto to želimo dobiti od njega.

3. Redovita komunikacija

U zdravoj vezi partneru uvek možete bez problema reći kako se osećate, bez straha od osuđivanja ili svađe. Svaka strana mora imati mogućnost da se slobodno izrazi oko dobrih i loših stvari u vezi.

4. Iskrenost

Skrivanje osećanja ili zadržavanje negativnih emocija veoma šteti vezi. Zato je važno da od početka veze praktikujete iskrenu komunikaciju i odnos bez laži.

5. Jasne namere

Ako jedna strana želi ozbiljnu vezu, a druga opušteniju, verovatno nije najbolja ideja ulaziti u takav odnos. Najbolje veze su one u kojima partneri imaju jasnu viziju svog odnosa i isto viđenje zajedničke budućnosti.

6. Postavljanje prioriteta

U trenutku kada je veza već dovoljno zrela i čvrsta, vreme je za razgovor o prioritetima. Svako ima pravo na postizanje sopstvenih ciljeva, a istovremeno morate definisati koji su to vaši zajednički ciljevi i planovi.

7. Otvoren um

Iako nisu svi fanovi novih stvari, u vezi je važno imati otvoreni um i istraživati. Nova iskustva održavat će iskru u vašoj vezi živom. Pokažite zanimanje za ono što interesuje vašeg partnera i obrnuto, neka se on povremeno ukljući u vama drage zanimacije.

8. Empatija

Nijedan odnos ne može fukncionirati bez empatije, a pogotovo ljubavni. Partner prema vama mora pokazivati saosećanje, razumeti vaše probleme i raditi na tome da vam olakša teške situacije, a ne da ih dodatno oteža svojim ponašanjem.

9. Poštovanje

Međusobno poštovanje još je jedan bitan deo kvalitetnog odnosa oko kojeg nema pregovora. Poštujte svog partnera, ali ništa manje ne očekujte od njega. Nikad se ne stavljajte u podređenu poziciju jer zaslužujte da vam se sve dobro vrati istom merom.

10. Poverenje

Na kraju, bitno je da par gaji međusobno poverenje. Ljubomora je normalna samo kada dolazi u razumnim količinama, razumljivim situacijama i kada ne uzrokuje velike probleme ili svađe. Svaki loš postupak partnera utiče na količinu poverenja koje gajimo prema njemu i narušava odnos.

(Stil.kurir.rs/Zadovoljna.hr)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs