Stroga tradicionalna društva

Sve više žena hirurškim putem vraća nevinost: Verenik ne sme da zna da nisam devica!

Ako priznam vereniku, sigurna sam da će otkazati venčanje, kaže jedna žena
Ljubav
22:00h Autor:
Sve više žena hirurškim putem vraća nevinost: Verenik ne sme da zna da nisam devica!
Foto: Profimedia

Od žena u Tunisu očekuje se da do sklapanja braka sačuvaju nevinost. To je razlog zbog kojeg je u toj zemlji sve veća potražnja za himenoplastikom, odnosno hirurškom rekonstrukcijom himena. Novinarka Bi-Bi-Sija razgovarala je s nekolicinom devojaka koje se odlučuju na zahvat kako ne bi živele u strahu, iako taj strah nikad ni ne nestaje.

Jednu sagovornicu, Jasmin, srela je u privatnoj ginekološkoj klinici gde je nervozno sedela u čekaonici, grizla nokte i svake sekunde proveravala mobilni telefon.

"Imam osećaj da sam nekoga prevarila i zato sam jako zabrinuta", rekla joj je.

Jasmin za dva meseca treba da se uda za 28-godišnjeg verenika i mnogo se brine da će njen budući muž otkriti da nije devica. Iako je zatražila pomoć hirurškim putem, i dalje se boji da će muž na neki način otkriti da je već imala seksualni odnos:

"Možda slučajno izlanem nešto u razgovoru s mužem i tako se otkrijem. A možda on posumnja..."

Pritisak društva

Prema nekim izveštajima zabeleženo je i više slučajeva razvoda ubrzo nakon venčanja nakon što je muškarac posumnjao da žena s kojom se oženio nije devica. Jasmin je odrasla u liberalnoj porodici, pa je zahvaljujući tome nekoliko godina provela obrazujući se i živeći van Tunisa. Boji se da će verenik otkazati venčanje ako sazna istinu.

"Jednom sam imala aferu s muškarcem. U to vreme nisam mogla ni da zamislim koliki je pritisak oko toga u mojoj zemlji i nisam bila svesna posledica. Zato se sad bojim. Ako priznam vereniku, sigurna sam da će otkazati venčanje", kaže Jasmin.

Nikada nije imala seks: Ovako izgleda život u potpunom celibatu!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zato je odlučila da plati oko 400 dolara za zahvat koji traje oko 30 minuta. Nekoliko meseci je štedela novac i, naravno, sve krila od roditelja i verenika.

Operisaće je ginekolog Rašid koji Bi-Bi-Sijevoj novinarki priznaje da nedeljno u proseku obavi dve himenoplastike. Kaže da 99% njegovih pacijentkinja motiviše strah da ne osramote porodicu i rođake. Mnoge dolaze da bi sakrile činjenicu da nisu device. Međutim, himen ženi može da pukne i iz drugih razloga, usled nošenja tampona, na primer. Žene se tad boje da će ih nepravedno optužiti da su pre braka imale seksualne odnose.

"Ginekolozi rade himenoplastiku. Nije to nikakav specijalni zahvat, ali ima lekara koji odbijaju da ga obave. Lično nemam problema s tim jer se ne slažem s onima koji od nevinosti prave svetu kravu. To me zaista nervira. To je čista posledica dominantno muškog društva zamaskirana u verske motive. I zaista mislim kad kažem da se radi o muškoj dominaciji i nastaviću da se borim protiv toga", rekao je Rašid.

Hrvatica očajna: Nakon 10 godina braka i dvoje dece, muž mi ne veruje da mi je on bio prvi muškarac!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Licemerje

Tunis smatraju zemljom s najliberalnijim odnosom prema ženama u kojoj žene imaju najveća prava u odnosu na druge države Severne Afrike, ali vera i tradicija diktiraju da devojke moraju da budu device sve do stupanja u brak. Postoji i zakonska odredba prema kojoj par može da se razvede ako se otkrije da žena nije devica.

Sociolog Samija Elumi kaže: "U ovakvom tuniskom društvu, koje je prilično otvoreno, postajemo vrlo licemerni. Oseti se nadmoćan konzervativizam u društvu koji je teško opravdati jer tvrdimo da živimo u modernom društvu. Međutim, nema ništa moderno kad se postavi pitanje ženske seksualnosti i sloboda."

Sve je više seks turistkinja: One ne traže ljubav i romantiku, već isključivo zabavu! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na jednom javnom univerzitetu je popričala s 29-godišnjim studentom Hikemom koji se ženi sledeće godine.

"Meni je jako, jako važno da mi je verenica devica. Kad bih nakon venčanja otkrio da nije devica, nikad joj više ne bih verovao. Smatrao bih to izdajom. I ne verujem u himenoplastiku, mislim da to ne deluje", rekao je za Bi-Bi-Si. S njim je bio i njegov prijatelj Radhuam koji pak tunisku tradiciju smatra prestrogom prema ženama:

"Za mene je to čisto licemerje. Mladi momci i muškarci mogu slobodno da praktikuju seks pre braka, pa zašto onda osuđujemo mlade devojke kad rade to isto?"

Kako muškarci znaju da ih varate: Jedna stvar oda svaku ženu!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs