Ljubav Milana i Vere je bila flmska: Umrla je odmah nakon njega, a ceo život je žudela za kućom i osećala se kao rob

Ljubav Češkog pisca Kundere i njegove Vere je bila nebeska, a sada su se tamo i sreli

Ljubav
Ljubav Milana i Vere je bila flmska: Umrla je odmah nakon njega, a ceo život je žudela za kućom i osećala se kao rob
Foto: Profimedia

Vera Kunderova, udovica češkog pisca Milana Kundere, preminula je u Francuskoj u subotu ujutro u 89. godini.

Vera je umrla 10 meseci posle smrti svog voljenog supruga i čuvenog pisca. Ona je bila njegov književni agent i pomoćnik, a njihov brak je počeo na nesvakidašnji način. Naime oni su su se na večnu ljubav zavetovali 1967. godine, a na venčanju su imali samo dva svedoka.

Milan Kundera i Vera Hrabankova Kunderova živeli su u Parizu, a novinar Njujork Tajmsa ih je 1985. posetio i tom prilikom zabeležio da bračni par živi u tihom delu Monparnasa, u preuređenom potkrovlju s pogledom na pariske krovove punih golubova.

Milan Kundera
foto: Philippe Blet / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako je Vera svojevremeno govorila, emigracija je najgora greška koju neko može da učini, ali njima je povratak kući nakon revolucije 1989. bio nemoguć iz praktičnih razloga i uspona disidenata ka moći.

Živeli su u Parizu od 1975. godine, a onda je Vera shvatila 2008. da ne mogu da se vrate tako lako u Češku. Naime, pojavio se članak u kome se pisao da je Kundera bio doušnik komunističkih vlasti ranih pedesetih godina prošlog veka.

Žudeli su za kućom, a ona se osećala kao rob. "Niko mu se nije izvinio!", rekla je tada Vera, dodavši da je članak pogodio i nju i Milana i njegovo zdravstveno stanje.

Milan je obožavao svoju ženu. Jednom je, zbog njenog sna, sa polica svog doma u Parizu sklonio čak 3000 svojih knjiga. Svoju veliku kolekciju knjiga poklonio je biblioteci u Brnu, svom rodnom gradu. a sve zato što ke Veri u san došao pokojni američki pisac Filip Rot i šapnuo joj na uho tu ideju.b Par se, ipak, pomalo rastužio kad su police bile prazne, pa je Vera na njih poređala kestenje i neke sitnice koje je kupila u Pikasovom muzeju u Parizu.

Stil / Žena

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs